Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Zavarovanci Zavarovalnice Triglav, vabljeni.

Kaj je osvežitvena vožnja?

Osvežitvena vožnja je brezplačna ura vožnje z izkušenim učiteljem vožnje iz AMZS, ki jo opravite v svojem avtomobilu. Z učiteljem bosta lahko dileme razrešila že med samo vožnjo, po vožnji pa bo sledila kratka analiza in učiteljev nasvet.

Letos je namenjena voznikom, ki ste starejši od 60 let in zavarovani pri Zavarovalnici Triglav. Za nas ste velikani vožnje, saj spoštujemo vaše izkušnje pri vožnji in želimo, da se počutite samozavestno in varno za volanom tudi zdaj, ko so se ceste, pravila in promet spremenili.

Kje bodo potekale Osvežitvene vožnje 2024?

Zemljevid Slovenije.

Vozniki, starejši od 60 let, ki imate sklenjeno avtomobilsko zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav, boste po e-pošti prejeli vabilo k prijavi.

Prijavite se lahko na Osvežitveno vožnjo v naslednjih mestih:

  • Celje
  • Trbovlje
  • Kranj
  • Koper
  • Ljubljana
  • Murska Sobota

Preverite, kaj so o izkušnji povedali vozniki, ki so se akcije že udeležili.

Sem zelo zadovoljna, da sem se po mnogih letih lahko preizkusila na enourni vožnji po Ljubljani. Vozim že 51 let in v mojem času ni bilo avtocest. Po toliko letih se je promet močno zgostil, spremenili so se prometni predpisi. Imela sem odličnega inštruktorja, ki me je znal voditi, pohvaliti pa tudi opozoriti na napake v vožnji. (Zvezdana, Ljubljana)

Spodbudite k prijavi svoje starše

Pogovorite se s starši in jim pomagajte pri prijavi na Osvežitveno vožnjo z inštruktorjem, da se bodo kot velikani vožnje na cesti počutili varno in samozavestno.

Letos se jim lahko na Osvežitveni vožnji na zadnjem sedežu pridružite tudi sami in jih tako dodatno motivirate.

Spodbudite k prijavi svoje starše

Kdo so učitelji vožnje, ki so ali bodo spremljali izžrebane voznike?

Z leti nam vsem voznikom pešajo moči, vendar se ta proces dogaja na vseh področjih življenja, zato spremembe pri sebi težje opazimo. Naš sistem je tak, da na voznika po opravljenem vozniškem izpitu popolnoma pozabimo, kar ni prav. Osvežitvena vožnja je zato pravi način za ohranjanje vozniške kondicije in znanja tudi v zrelih letih.

Manuel Pungertnik, vodja kompetenčnega centra voznikov AMZS ter učitelj varne vožnje

Vožnja na pamet je ena od pasti, ki se prikrade z desetletji vožnje. Ker bomo z vozniki šli tudi v Center varne vožnje na Vranskem, bodo res lahko občutili, kakšne so lahko posledice take vožnje – tokrat v varnem okolju. Veselim se druženja s starejšimi vozniki in vsakemu bom z veseljem čestital za pogumno odločitev, da vozi z nami.

Marko Bračič, učitelj vožnje in inštruktor varne vožnje

Pri starejših voznikih pogosto opazim strah pred tem, da bi jim odvzeli vozniško dovoljenje. Je neupravičen, a izhaja iz nepoznavanja pravil in novosti v prometu. Zato so starejši vozniki včasih zmedeni in se ravnajo le po občutku. Prav zato je smiselna osvežitvena vožnja – da vsakemu vozniku prinese nova znanja, novo samozavest na cesti in s tem tudi novo varnost.

Mitja Jeseničnik, učitelj vožnje in inštruktor varne vožnje

Pri starejših voznikih je pomembna vozniška kondicija, torej nabiranje kilometrov. Nedeljska vožnja ali dve nedeljski vožnji na mesec sta premalo in kmalu se pokažejo težave pri prestavljanju, sunkovitem zaviranju, pravilni uporabi sklopke. Vse to bo tudi del osvežitvene vožnje in na koncu te izkušnje bomo vsi ZMAGOVALCI.

Darko Daljević, učitelj vožnje in inštruktor varne vožnje

Kako do Osvežitvene vožnje?

1. Prijavite se

Izpolnite prijavni obrazec in se uvrstite v žreb. Med prijavljenimi bomo izžrebali 150 velikanov vožnje za Osvežitveno vožnjo. Vabilo k prijavi boste po e-pošti prejeli vozniki, starejši od 60 let, ki imate pri Zavarovalnici Triglav sklenjeno avtomobilsko zavarovanje.

2. … ali povabite k prijavi svoje starše

Če pri svojih starših, starejših od 60 let, opažate upadanje vozniških spretnosti, se pogovorite z njimi in pomagajte pri prijavi.

3. Izberite termin

Po žrebu boste po e-pošti prejeli obvestilo in povezavo, preko katere boste lahko izbrali termin za vožnjo, ki bo najbolj ustrezal vašemu urniku. Nekaj dni pred terminom vas bomo nanj še spomnili. Za delavnico varne vožnje v Centru varne vožnje na Vranskem bodo termini določeni vnaprej.

4. Opravite osvežitveno vožnjo

Osvežitveno vožnjo boste v spremstvu izkušenega učitelja vožnje opravljali z lastnim vozilom. Tako boste znanje in spretnosti za volanom pridobivali z vozilom, ki ga poznate in ste ga vajeni ter se z njim vozite vsak dan.

5. Preverite vozniško znanje

Z učiteljem vožnje se boste po končani osvežitveni vožnji pogovorili o rezultatu in morebitnih napakah. Svetoval vam bo, kje in kako bi znanje lahko nadgradili ter odgovoril na vsa vaša vprašanja.

10 odgovorov, da boste speljali brez dvomov!

Osvežitvena vožnja z inštruktorjem je namenjena starejšim voznikom, ki bi radi osvežili znanje cestnoprometnih predpisov, preverili poznavanje novejše prometne infrastrukture ter izboljšali vozniške spretnosti v spremenjenih prometnih situacijah. Prijavijo se lahko vozniki, starejši od 60 let, ki imajo veljavno vozniško dovoljenje kategorije B, svoj avtomobil in sklenjeno avtomobilsko zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav. Starost prijavljenih voznikov ni omejena navzgor.

Dopolnili boste znanje o cestnoprometnih predpisih in novostih v prometni infrastrukturi, dobili odgovore na morebitna vprašanja o delovanju in funkcionalnostih svojega avtomobila, in pridobili vozniško samozavest. Inštruktor bo sproti odgovoril na vaša vprašanja in negotovosti, ki se vam pojavljajo pri vožnji in prometnih situacijah.

Ob dogovorjenem terminu vas bo na izhodiščni točki sprejela hostesa in izkušen AMZS-jev inštruktor varne vožnje. Povabil vas bo za volan vašega avta, sam pa bo sedel na sovozniški sedež in opazoval vašo vožnjo in se z vami pogovoril o vaših vozniških izzivih in napakah.

Osvežitvena vožnja v okviru Zavarovalnice Triglav je brezplačna za voznike, ki imajo sklenjeno avtomobilsko zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav. Za vseh 150 izžrebanih vključuje 45-minutno vožnjo z učiteljem vožnje, analizo napak ob koncu vožnje in vzpodbudo za varno vožnjo v prihodnje.

Zavarovanci Triglava, starejši od 60 let, bodo prek e-pošte prejeli vabilo k prijavi. Med vsemi vozniki, ki bodo pravilno in v celoti izpolnili prijavnico, bomo izžrebali 150 voznikov, ki bodo opravljali osvežitveno vožnjo v mestu, ki so ga izbrali pri prijavi. Prijave bodo potekale od 12. 6. do 30. 7. 2024, vožnje pa bodo potekale jeseni 2024. O rezultatih žreba bomo sodelujoče obvestili po e-pošti.

Vožnje bodo potekale v mestih po vsej Sloveniji: v Celju, Trbovljah, Kranju, Kopru, Murski Soboti in Ljubljani. Učitelji vožnje bodo v vsakem mestu pripravili traso, ki bo vključevala prometne situacije, iz katerih se lahko vozniki največ naučimo.

Ne. Prosimo vas le, da na dogovorjeni termin pridete spočiti, ste točni in pred tem ne uživate alkohola.

Aplikacija DRAJV meri nekatere dejavnike, ki vplivajo na varno vožnjo: hitrost ter sile pri pospeševanju, zaviranju in sile v ovinku. Na koncu vsake vožnje poda oceno, ki vam pove, ali ste vozili varno. Tako lahko spremljate svoje vozniške navade skozi daljše časovno obdobje.

V Zavarovalnici Triglav že vrsto let pripravljamo številne aktivnosti, katerih cilj je prispevati k večji prometni varnosti in boljši vozni kulturi. Želimo si, da se čim več voznikov zave pomena rednega obnavljanja vozniškega znanja in k obnavljanju spodbudi tudi ostale.

Nikakor. Rezultate voženj bomo zbirali anonimizirano, torej brez imen voznikov, in jih analizirali glede na pogostost nekaterih napak oziroma težav. Tako bomo še bolje razumeli, katere vsebine bi bile najbolj koristne za voznike, ki jih poglobljeno obravnavamo med vsebinami na strani vozimse.si.

Nismo odgovorili na vaše vprašanje?

Če imate v zvezi s ponovitvijo izpitne vožnje še kakšno vprašanje, nas lahko kontaktirate.