CPP Članek

Pravočasno podaljšajte vozniško dovoljenje

Čas branja: 4 minute

Zakon določa, da morajo vozniki, ko dopolnijo 80 let oziroma 70 let (če so spremenili ali pridobili vozniško dovoljenje po letu 2017), podaljšati veljavnost vozniškega dovoljenja. Četudi se zdi postopek utečen, obstajajo pasti, na katere morajo biti starejši pozorni. Koristno je, da jih na to opomnijo tudi mlajši sorodniki. Za lažjo pripravo in pravočasno ukrepanje so tu osnovna navodila.

Kaj je potrebno za podaljšanje vozniškega dovoljenja starejših?

Ko podaljšujete veljavnost vozniškega dovoljenja, potrebujete:

 • ustrezno fotografijo, ki je stara največ 3 mesece,
 • staro vozniško dovoljenje (tudi če je že poteklo),
 • če je v staro vozniško dovoljenje vpisana omejitev vožnje iz zdravstvenih razlogov, potrebujete tudi veljavno zdravniško spričevalo,
 • če ste starejši od 80 let oziroma 70 let (če ste spremenili ali pridobili vozniško dovoljenje po letu 2017), potrebujete veljavno zdravniško spričevalo.

Za izdajo vozniškega dovoljenja boste morali plačati strošek upravne takse in tiskovine.

Zdravniško spričevalo

Zdravniško spričevalo izda zdravnik medicine dela, prometa in športa, ki je uvrščen na seznam pooblaščenih izvajalcev zdravstvene dejavnosti. Seznam zdravnikov je dostopen na uradni strani pod naslovom Seznam izvajalcev pregledov kandidatov in voznikov motornih vozil.

Na zdravniški pregled se prijavite po telefonu ali e-pošti. Ne pozabite s seboj prinesti oziroma naročiti:

 • zdravstveno kartoteko,
 • izvide preiskav,
 • očala ali leče,
 • veljavni osebni dokument in
 • do takrat veljavno vozniško dovoljenje.

Izdano zdravniško spričevalo potrjuje vašo telesno in duševno sposobnost za vožnjo vozil določene kategorije. Spričevalo določa tudi datum naslednjega zdravniškega pregleda, ki temelji na oceni psihofizičnih sposobnosti voznika. Zdravniški pregled je zato ključen za oceno individualnih sposobnosti voznika in zagotovitev varnosti na cestah.

Vozniško dovoljenje B-kategorije se po dopolnjenem 80. letu (70. letu) izda z veljavnostjo največ 5 let. Na podlagi vašega zdravstvenega in funkcijskega stanja zdravnik oceni, kakšna bo dejanska veljavnost spričevala. To pomeni, da je lahko veljavnost tudi krajša od 5 let.

Pomembna malenkost, ki vas lahko stane veliko

Na pregled se naročite pravočasno! Zdravniško spričevalo namreč ne sme biti izdano več kot 60 dni pred potekom omejitve, drugače se tako zdravniško spričevalo ne upošteva.

 

Čakalna doba za pregled je običajno do dva tedna, zato je priporočljivo, da se postopek prične mesec do dva pred potekom veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Kako poteka zdravniški pregled za podaljšanje vozniškega dovoljenja?

Na zdravniškem pregledu zdravnik preverja telesno in duševno sposobnost voznika za vožnjo.

Pregled vključuje:

 • pregled osnovne zdravstvene dokumentacije voznika, ki jo vodi izbrani osebni zdravnik,
 • klinični pregled,
 • pregled vidnih funkcij,
 • druge preiskave, če so te potrebne (na primer dodatne diagnostične preiskave, pregled pri psihologu, praktični preizkus vožnje pri organizaciji, ki izvaja programe usposabljanja v skladu z zakonom, itd.).

V primeru določenih bolezni ali zdravstvenih stanj je potreben tudi pregled pri specialistu (npr. nevrologu, kardiologu, oftalmologu).

Ko voznik opravi vse potrebne preiskave, sledi zaključni pogovor z zdravnikom. Ta nato na predpisanem obrazcu izda oceno o zmožnosti voznika za vožnjo. Če voznik ne opravi pregleda uspešno, je možna ponovna ocena po določenem obdobju, v katerem lahko voznik izboljša svoje stanje.

Cena pregleda je določena v veljavnem ceniku izbrane organizacije.

Spremljajte naš portal, saj za to, da starejši vozniki vzdržujejo vozniško kondicijo pripravljamo akcije Osvežitvena vožnja za starejše z inštruktorjem.

 

Gre za dobro zasnovan in preverjen program, ki je srečnim izžrebancem na voljo brezplačno. V članku preberite: Zakaj osvežitvene vožnje pomagajo.

Zapomnite si vsaj ta napotek:

Pravočasno se naročite na zdravniški pregled, saj zdravniško spričevalo ne sme biti izdano več kot 60 dni pred potekom omejitve, ki je določena v starem vozniškem dovoljenju.

Oznake članka: avtomobilisti, starejši vozniki

Kaj delamo za varnejše ceste?

Zavarovalnica Triglav predstavlja: Velikani vožnje

Zakaj so starejši vozniki velikani vožnje in zakaj jih spoštujemo? Kako doživljajo promet nekoč in danes? In kako pri tem pomagajo naše Osvežitvene vožnje?

Starejši vozniki, preizkusite asistenčne sisteme

V sredo, 12. junija, vas vabimo na brezplačno delavnico v AMZS Center varne vožnje na Vranskem. Spoznali in preizkusili boste asistenčno-varnostne sisteme, ki so v pomoč starejšim voznikom pri varni in udobni vožnji.

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.