CPP Članek

5 novih prometnih znakov, ki jih morate poznati

Čas branja: 5 minut

Prometne znake, s katerimi se udeleženci v prometu srečujemo na cesti, ureja Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Ta se z razvojem infrastrukture in iskanjem novih ukrepov za bolj varen in tekoč promet redno dopolnjuje, kar pomeni, da se udeleženci v prometu tudi redno srečujemo z novimi prometnimi znaki. Ti včasih urejajo novonastale situacije, včasih pa zamenjajo že obstoječe znake in označbe. Ste na tekočem s spremembami ali vas novi prometni znaki presenetijo na cesti?

O spremembah Pravilnika o prometni signalizaciji in novih prometnih znakih običajno poročajo množični mediji. A vseeno se vozniku, če na te novice ni pozoren, lahko zgodi, da prometni znak prvič vidi šele na cesti. V nadaljevanju predstavljamo 5 prometnih znakov, ki si jih morate zapomniti.

Poznate znak za hitro cesto?

Izkušeni vozniki boste ob teh dveh znakih morda zbegani, čeprav se na cesti že nekaj časa srečujete z obema. Znak za hitro cesto se je namreč spremenil. Slovenija je po vzoru drugih evropskih držav prevzela prometni znak za hitro cesto, ki je enak znaku za avtocesto, le da je v modri barvi. Novi prometni znak torej označuje hitro cesto, na kateri je dovoljena hitrost 110 km/h. Dovoljena hitrost na cesti, določeni za motorna vozila, je 90 km/h.

Hitra cesta

Mesto, kjer se začenja hitra cesta.

Cesta, določena za motorna vozila

Mesto, kjer se začenja cesta za motorna vozila, na kateri ni dovoljen promet motornih vozil, ki po deklaraciji proizvajalca ne dosegajo hitrosti 60 km/h, pešcev, kolesarjev in vprežnih vozil.

Če na hitri cesti srečate vozilo s tujimi registrskimi tablicami, svetujemo previdnost. Moder prometni znak z enakim simbolom namreč v Avstriji, Nemčiji ter na Madžarskem označuje avtocesto, kjer je dovoljena hitrost 130 km/h. V Italiji in na Hrvaškem je prometni znak s simbolom za avtocesto zelene barve, kot v Sloveniji.

 

Ste že slišali za območje skupnega prometnega prostora?

Gotovo poznate območje umirjenega prometa – prometni znak, ki v naselju označuje začetek območja, v katerem imajo pešci prednost pred vozili in je dovoljena igra otrok. Na takih območjih je omejitev hitrosti 10 km/h. Nov prometni znak, območje skupnega prostora, pa označuje prometno površino (npr. trg), ki ni deljena na vozne pasove in pločnike. Vsi udeleženci v prometu lahko uporabljajo vso površino, pešci pa imajo prednost.

Območje umirjenega prometa

Mesto v naselju, kjer se začenja območje, v katerem imajo pešci prednost pred vozili in je dovoljena igra otrok.

Območje skupnega prometnega prostora

Označuje mesto v naselju, kjer se začenja območje skupnega prometnega prostora. Znak za omejitev hitrosti je skladen s prometno ureditvijo območja.

Prometni znak za večjo pretočnost križišč

Ta prometni znak je med vozniki že leta 2016 dvignil ogromno prahu. Veliko jih je namreč menilo, da bo namesto večje pretočnosti križišč njegova uvedba povzročila le več prometnih nesreč s kolesarji, motoristi in pešci. Prometni znak je v Zakonu o pravilih cestnega prometa dobil svoje mesto poleti 2021.

Zanimivost: pred leti je tak znak že obstajal.

Vožnja desno ob rdeči luči na semaforju

Znak dovoljuje vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju, in sicer ob pogoju, da je smer prosta.

Svetlobni prometni znak, ki opozarja na vozilo, ki vozi v nasprotno smer

Upamo, da tega svetlobnega prometnega znaka ne boste nikoli videli – in tudi ne boste videli vozila, ki bi vam pripeljalo nasproti na avtocesti. A če bi prometni znak le videli, je zelo pomembno, da ga prepoznate takoj. Gre namreč za nov prometni znak za nevarnost, ki na avtocesti na prikazovalnikih s spremenljivo prometnoinformativno signalizacijo opozarja na voznika, ki vozi v nasprotno smer. Ko bodo kamere na avtocesti zaznale voznika, ki vozi v napačno smer, se bo prometni znak na prikazovalnikih nemudoma aktiviral in opozarjal ostale voznike na nevarnost.

Nasproti vozeče vozilo

Nevarnost nasproti vozečega vozila na smernem vozišču z več prometnimi pasovi v isto smer. Je spremenljiv svetlobni prometni znak z utripajočim rdečim simbolom in se postavlja samo na avtocestah in hitrih cestah.

Ker policijska statistika kaže, da je bilo v primerjavi z letom 2016 leta 2019 40 % več primerov vožnje v napačno smer na avtocesti, je dobro vedeti tudi, kako ukrepati, če na svetlobnem prometnoinformativnem portalu na avtocesti zagledate tak znak. Ko se vam to zgodi, previdno znižajte hitrost in se z voznega umaknite na odstavni pas, s prehitevalnega pa na vozni pas in pot nadaljujte karseda previdno. Če imate možnost, avtocesto zapustite na prvem počivališču ali izvozu, dokler na radiu ne slišite obvestila, da je nevarnost minila.

Nov znak za predor – staro pravilo

Nov prometni znak, ki obvešča oziroma nakazuje vstop v cestni predor, je kvadratne oblike in spada v skupino znakov za obveščanje, ne več v skupino znakov za nevarnost. Na avtocestah je osnovna barva znaka zelena, medtem ko je na ostalih cestah osnovna barva znaka modra. Čeprav novi prometni znak ne opozarja, pač pa samo obvešča, še vedno velja previdnost pri uporabi luči v predoru. Vozniki novejših avtomobilov s sprednjimi dnevnimi lučmi morajo vedeti, ali jim zadaj pozicijske luči gorijo tudi podnevi. Če jim ne, morajo v predoru vsakokrat poskrbeti, da so vidni tudi za vozila, ki so za njimi.

Cestni predor

Vstop v cestni predor ali galerijo. Znak se postavlja pred portalom predora ali galerije. Na avtocestah je osnovna barva znaka zelena.

Star znak za cestni predor

Zapomnite si vsaj ta napotek

Če na svetlobnih prometnoinformativnih portalih nad avtocesto opazite znak za nasproti vozeče vozilo, upočasnite in se umaknite na odstavni oziroma vozni pas ter ob prvem počivališču ali izvozu zapustite avtocesto.

Prometni znaki se tako kot cestnoprometni predpisi redno spreminjajo. Odgovornost voznikov je, da spremljajo obvestila o tem in se učijo novosti. Zato spremljajte novice in vsebine o cestnoprometnih predpisih – ali pa se naročite na e-novice našega spletnega mesta in novice o spremembah predpisov ter pojasnila najpogostejših prometnih zagat prejemajte kar na svoj e-naslov.

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.