Vozim se logo Vozim se logo Triglav logo Triglav logo Triglav logo
CPP Članek

Izognite se globam za prometne prekrške v sosednjih državah

Čas branja: 5 minut

Globe za prometne prekrške so vedno neprijetne in to posebej velja za tujino. Predvsem pa so taki zapleti na poti nepotrebni. Odgovornost voznika je, da se predhodno pozanima o veljavnih predpisih in jih tudi upošteva. Da bi vam olajšali iskanje informacij, izpostavljamo tiste cestnoprometne predpise sosednjih držav, ki se razlikujejo od slovenskih.

V testu, v katerem lahko preverite svoje znanje cestnoprometnih predpisov v sosednjih državah, smo opazili, da ljudje pogosto predvidevajo, da so pravila v tujini enaka našim. Mnoga res so, a še zdaleč ne vsa! Poglejmo si nekaj posebnosti.

Kam se boste odpravili?

Hrvaška

Priljubljena poletna destinacija in sosednja država, s katero nas povezujejo številne poslovne povezave, je pogosto naša potovalna destinacija. Pomembne razlike med slovenskimi in hrvaškimi cestnoprometnimi predpisi so aktualne v vseh letnih časih.

Vožnja z lučmi podnevi

V Sloveniji je uporaba luči podnevi obvezna, na Hrvaškem pa je malce bolj zapleteno. Uporaba luči podnevi za osebna vozila je obvezna od 1. novembra do 31. marca. Naš nasvet je, da imejte luči prižgane in v tem primeru ni treba paziti na datume.

Drugače je z motoristi in mopedisti, saj morajo imeti vse leto podnevi prižgane luči.

Varnostna razdalja

Ne glede na državo je zaradi varnosti v primeru nenadnega zaviranja prav, da ohranjate varnostno razdaljo. Kršenje tega pravila na Hrvaškem pa je lahko škodljivo tudi za počitniški proračun. Za prekratko varnostno razdaljo vam namreč na Hrvaškem lahko zaračunajo globo v višini 500 HRK, na avtocesti pa celo 2.000 HRK.

Zimska oprema

Če se pomladi odpravljate na Hrvaško, ne snemite prehitro zimskih pnevmatik. Na Hrvaškem je zimska oprema ne glede na vozne razmere obvezna od 15. novembra do 15. aprila, a le na točno določenih avtocestah.

Ne glede na obdobje ali cesto pa je zimska oprema obvezna v primeru zimskih voznih razmer.

V našem testu CPP se je izkazalo, da je tri četrtine sodelujočih na vprašanje o zimski opremi odgovorilo napačno, zato še posebej opozarjamo na ta hrvaški predpis, ki ga mnogi ne poznajo.

Italija

Vožnja z lučmi podnevi

Prižgane luči podnevi so v Italiji obvezne na cestah izven naselij ter v primeru slabe vidljivosti in v predorih. Najmanjša kazen za ta prekršek znaša 35 EUR. Naš nasvet je, da imejte luči ves čas prižgane in vam tako ne bo treba paziti na različne vrste cest.

Omejitev hitrosti

Glede omejitev hitrosti na italijanskih cestah ni posebnih razlik s slovenskimi pravili, ki bi lahko predstavljale nevarnost za kršenje predpisov, vseeno pa velja opozoriti na posebnost. Na italijanskih avtocestah velja omejitev 130 km/h, na tripasovnih avtocestah pa zakon omogoča upravljalcu, da zviša dovoljeno hitrost vožnje na 150 km/h.

Kazen za preveliko hitrost v Italiji sicer znaša od 42 do 173 EUR.

Nepravilno parkiranje

V vseh sosednjih državah imajo kazni za nepravilno parkiranje, v Italiji pa vas še posebej opozarjamo na prometne znake, ki določajo pravila parkiranja. Stara mestna jedra so pogosto rezervirana za stanovalce ali pa je parkiranje zelo omejeno. Ko boste dobili kazen za nepravilno parkiranje, ki v Italiji znaša od 41 do kar 335 EUR, bo že prepozno.

Avstrija

V našem testu CPP se je izkazalo, da avstrijska pravila dojemamo kot bolj stroga, a hkrati ne poznamo tistih, ki bi jih morali.

Vožnja z lučmi podnevi

V Avstriji luči podnevi niso obvezne, razen v primeru slabe vidljivosti in v predorih. A pozor, motoristi in mopedisti morajo imeti podnevi prižgane luči skozi vse leto.

Omejitve hitrosti

Pomembna razlika med slovenskimi in avstrijskimi cestnoprometnimi predpisi je najvišja dovoljena hitrost na hitrih cestah. V Avstriji je namreč ta omejena na 100 km/h, medtem ko je v Sloveniji na 110 km/h. Večina, ki je odgovarjala na test CPP, tega pravila ni poznala.

Še enkrat preverite seznam vseh najvišjih dovoljenih hitrosti na avstrijskih cestah:

  • na avtocestah: 130 km/h,
  • na hitrih cestah: 100 km/h,
  • na ostalih cestah: 100 km/h,
  • v naseljih: 50 km/h.
Varnostna razdalja

V Avstriji so kazni za neupoštevanje varnostne razdalje in za zelo kratke razdalje med vozili precej stroge, zato posebej opozarjamo na to pravilo. Poleg globe namreč voznikom grozi tudi odvzem vozniškega dovoljenja za vsaj 6 mesecev.

Nepravilno parkiranje

Kazni za nepravilno parkiranje v Avstriji niso tako visoke, saj znašajo od 21 do 90 EUR. Vseeno pa opozarjamo na prakso, o kateri poročajo vozniki, ki so jo že doživeli. Kazen za nepravilno parkiranje vam lahko pošljejo tudi domov v Slovenijo.

Madžarska

Na Madžarskem so cestnoprometni predpisi zelo podobni našim, vseeno pa navajamo dve posebnosti.

Vožnja z lučmi podnevi

Prižgane luči podnevi so obvezne na cestah izven naselij ter v primeru slabe vidljivosti in v predorih. Naš nasvet je, da imejte luči ves čas prižgane, tako vam ne bo treba paziti na različne vrste cest.

Odsevni jopič

Odsevni jopič je obvezen za vse, ki v primeru okvare ali nesreče izstopijo iz vozila. To pravilo velja povsod. Obvezen pa je tudi za pešce, ki ponoči ali v primeru slabe vidljivosti hodijo ob vozišču izven naselja.

Zapomnite si vsaj ta napotek:

Preden se odpravite na pot v tujino, se pozanimajte o tamkajšnjih veljavnih predpisih in morebitnih posebnostih na poti. Tako za sosednje kot za ostale evropske države jih lahko najdete na spletni strani AMZS.

Prijavite se na e-novice

Vsak mesec berite o manj znanih pravilih CPP, osvežujte svoje znanje o cestnem bontonu in ostanite varen voznik!

Kaj delamo za varnejše ceste?

DRAJV – ena aplikacija in kup razlogov za uporabo

Navade, tudi vozniške, so železna srajca. Kako odložiti staro srajco slabih vozniških navad in postati varnejši voznik?

Poskrbite za varno vožnjo in delo s traktorjem

Traktor je vozilo in delovni stroj obenem. Prav zaradi teh različnih vlog so tudi podatki o nesrečah razdeljeni v prometne nesreče in delovne nezgode. Vsak podatek zase ne deluje šokantno, a oba skupaj predstavljata težavo, saj se v Sloveniji vsako leto zgodi okoli 200 nesreč s traktorjem. Z znanjem in s previdnostjo lahko to številko zmanjšamo.

Kako izbrati asistenčne sisteme za svoje vozilo?

Asistenčni sistemi predstavljajo pomemben del naših vozil in marsikatere dojemamo že kot obvezno opremo. Hitro razvijajoča se tehnologija je omogočila velikanske spremembe in poplavo različnih možnosti na tem področju. Ali poznate najpomembnejše asistenčne sisteme, če želite več varnosti?

Vabilo: “Asistenčni sistemi – med varnostjo in udobjem”

Zavorni sistem ABS, navigacija, senzorji za parkiranje, glasovno upravljanje, kamere, dodatni ekrani, asistenčni sistem za stabilizacijo avtomobila in za mrtvi kot, tempomat ter drugi asistenčni sistemi pomagajo vozniku pri vožnji.

4 rešitve za stresne situacije v prometu

Kako najpogosteje reagirate v prometnem zamašku in kako bi morali? Kaj vas bo hitreje premaknilo do cilja – prehitevanje ali čakanje?