CPP Članek

3 nasveti za vključevanje na avtocesto

Čas branja: 3 minute

Vključevanje na avtocesto je eden od izzivov, ki ne dela preglavice samo starejšim voznikom. Da bo avtocesta izziv, ki mu boste vedno kos, vam bomo izdali tri ključne in en dodaten nasvet za vključevanje.

Pri akciji Osvežitvene vožnje z inštruktorjem se je pokazalo, da imajo starejši pri vključevanju na avtocesto predvsem težave s hitrostjo. S 40 km/h morajo namreč pospešiti na vsaj 90 km/h ali še več. Iz umirjene vožnje se morajo v nekaj sekundah prilagoditi na drugačno in hitrejšo dinamiko vožnje. Ob vključevanju na avtocesto zato lahko čutijo stres, negotovost ali celo strah, kar zmanjšuje pozornost in ovira vožnjo. Pripravili smo 3 nasvete za lažje vključevanje, ki so koristni za vse starostne skupine.

1) Pridobite hitrost in opazujte promet.

Vključevanje na avtocesto se dejansko začne že pred začetkom pospeševalnega pasu, torej še na priključnem kraku, kjer lahko vozniki s pogledom preverite dogajanje na avtocesti.

Ko zapeljete na pospeševalni pas, kar odločno pritisnite na stopalko za plin, da pridobite čim več hitrosti. Hkrati vklopite levi smernik in pospešujte do ustrezne hitrosti. Ta je odvisna od hitrosti prometnega toka na voznem pasu avtoceste.

Ne pozabite, na vaši levi strani poteka promet. Spremljajte ga že od začetka pospeševanja. Z večkratnim kratkotrajnim pogledom v levo bočno ogledalo boste ocenili situacijo in preprečili, da bi vaše vozilo vijugalo po pospeševalnem pasu.

Pridobivanje hitrosti je zelo pomembno, saj s tem ne boste ogrožali voznikov, ki vozijo po avtocesti, in seveda tudi ne sebe. Cilj je, da se na avtocesto vključite s hitrostjo prometnega toka vozil, ki vozijo po avtocesti.

2) Ne vključujte se prezgodaj.

Morda se vam bo zgodilo, da bo že na začetku vašega pospeševanja na voljo dovolj prostora za vključevanje na vozni pas. Naj vas to ne zavede. Pomembno je, da najprej temeljito preverite dogajanje na levi strani in pridobite ustrezno hitrost. Na začetku pospeševalnega pasu namreč še nimate ustrezne hitrosti. Kljub temu da so lahko vozila na voznem pasu precej zadaj, se vam lahko zaradi vaše še ne dovolj visoke hitrosti zelo hitro in nevarno približajo.

3) Če ne morete zaviti na vozni pas, nadaljujte vožnjo po odstavnem pasu.

V primeru gostega prometa, predvsem kadar so na vaši levi strani tovorna vozila in se do konca pospeševalnega pasu ne morete vključiti, izjemoma nadaljujte vožnjo po odstavnem pasu – navkljub polni črti, ki zaključuje pospeševalni pas in nas vodi na vozni pas.

Če ni primernega oziroma varnega prostora za vključevanje, ne ustavljajte na pospeševalnem pasu, ampak predvsem zaradi varnosti z nezmanjšano hitrostjo nadaljujte vožnjo po odstavnem pasu, dokler se ne ustvari prostor, da se vključite na vozni pas avtoceste.

Dodaten nasvet za voznike

Vključevanje na avtocesto je v gostem prometu težavno, vendar lahko drugi vozniki, ki vozijo po avtocesti, učinkovito pomagajo. Če se vozilom, ki se vključujejo, umaknejo na svoj levi (prehitevalni) pas, se bo ustvaril prostor za vključevanje. Tudi zmanjšanje hitrosti vozila na voznem pasu lahko olajša vključitev na avtocesto. Tako ravnanje ni predpisano, je pa del vozniškega bontona in kaže na visoko kulturo vožnje.

Osvežitvena vožnja za starejše z inštruktorjem je projekt Zavarovalnice Triglav. Namenjen je voznikom, ki so starejši od 60 let. Ti se iz več razlogov za volanom ne znajdejo več tako, kot so se nekoč. To vpliva tudi na varnost v prometu.

 

Na brezplačni osvežitveni vožnji imajo vozniki enkratno priložnost, da osvojijo nova znanja o prometu, osvežijo vozniške spretnosti in ponovno pridobijo samozavest za volanom.

Kaj delamo za varnejše ceste?

Zavarovalnica Triglav predstavlja: Velikani vožnje

Zakaj so starejši vozniki velikani vožnje in zakaj jih spoštujemo? Kako doživljajo promet nekoč in danes? In kako pri tem pomagajo naše Osvežitvene vožnje?

Starejši vozniki, preizkusite asistenčne sisteme

V sredo, 12. junija, vas vabimo na brezplačno delavnico v AMZS Center varne vožnje na Vranskem. Spoznali in preizkusili boste asistenčno-varnostne sisteme, ki so v pomoč starejšim voznikom pri varni in udobni vožnji.

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.