Bonton Članek

5 najbolj priljubljenih na Vozim se v letu 2023

Čas branja: 3 minute

Leto zaključujemo s pregledom vsebin, ki so vas najbolj zanimale. Radi ste preverjali svoje prometno znanje z našimi testi CPP. Cenite tudi razlage prometnih nejasnosti. Veliko zanimanja je vzbudila tudi akcija Osvežitvena vožnja za starejše. Poglejmo 5 najbolj zanimivih vsebin po vašem okusu.

1) Test CPP: Znaki, ki jih najpogosteje zamenjujemo

Isti simbol, ampak druga barva. Morda je drugačna samo oblika. Kdo ima prednost? S katerim znakom umirjajo promet?

Včasih so si prometni znaki podobni, v prometu pa nimamo časa za razmislek in brskanje po spletu. Test, s katerim ste preverjali poznavanje tistih prometnih znakov, ki so si podobni, a nimajo istega pomena, ste obiskali največkrat.

Ste ga že rešili? Bi se morda še enkrat preizkusili?

Poskusite in pošljite ga še svojim bližnjim, da boste lahko primerjali rezultate. Test CPP: Znaki, ki jih najpogosteje zamenjujemo

2) Osvežitvena vožnja za starejše

Brezplačne osvežitvene vožnje, ki smo jih namenili starejšim voznikom, so se izkazale kot poučne. Nam so dale številne zanimive podatke, udeležencem pa možnost, da usvojijo novo znanje o prometu, osvežijo vozniško spretnost in ponovno pridobijo samozavest za volanom. Akcija je že zaključena, a jo bomo v prihodnjem letu ponovili v drugih mestih in jo še nadgradili. Spremljajte nas.

Kako so se imeli starejši vozniki na naših osvežitvenih vožnjah in kaj so z njimi pridobili, si oglejte v reportaži: Osvežitvena vožnja z inštruktorjem.

3) Pojasnjujemo: Črtkana črta ob robu vozišča

Zaznali smo nepričakovano infrastrukturno težavo. Prekinjena črta ob robu vozišča lahko označuje rob vozišča ali pa kolesarski pas. V tem primeru je težavo povzročilo nepoznavanje infrastrukturne novosti, ki javnosti ni bila pojasnjena v dovoljšni meri. S člankom smo jo poskušali pojasniti in velika obiskanost kaže, da ste to vsebino potrebovali.

Če se tudi vi sprašujete, kaj pomeni prekinjena robna črta in kdo ima prednost, preberite članek: Pojasnjujemo: Črtkana črta ob robu vozišča.

4) 3 nasveti za vključevanje na avtocesto

Pri že omenjeni akciji Osvežitvena vožnja za starejše smo zaznali, da vključevanje na avtocesto najbolj pesti starejše voznike. Težko v kratkem času pospešijo, vključujejo se brez ustrezne hitrosti ali pa se ne morejo vključiti. Da boste avtocestnemu izzivu kos, smo izdali nekaj uporabnih nasvetov učiteljev varne vožnje za vključevanje na avtocesto. Preverite, ali jih poznate in pomislite, komu bi nasveti še prišli prav.

3 nasveti za vključevanje na avtocesto

5) Test CPP: Poznate vse znake policista?

Ko ne delujejo semaforji ali ko nastane gneča, so prometni policisti ključni za urejanje prometa. Naloga udeležencev v prometu je, da njihove kretnje pravilno interpretiramo in seveda upoštevamo. Ker policiste bolj redko vidite, je razumljivo, da lahko pozabite, kaj želijo s kretnjami rok sporočiti.

Test CPP: Poznate vse znake policista?

Srečno pot v 2024!

Hvala za zaupanje, branje in upoštevanje. Tudi v naslednjem letu vam bomo delali družbo ter iskali kočljive in nejasne prometne situacije. Pri vsebinah nam bodo pomagali strokovnjaki in vplivneži, zato nas spremljajte tudi v letu 2024. Vsi skupaj vam želimo srečno pot tudi v prihajajočem letu.

Kaj delamo za varnejše ceste?

Zavarovalnica Triglav predstavlja: Velikani vožnje

Zakaj so starejši vozniki velikani vožnje in zakaj jih spoštujemo? Kako doživljajo promet nekoč in danes? In kako pri tem pomagajo naše Osvežitvene vožnje?

Starejši vozniki, preizkusite asistenčne sisteme

V sredo, 12. junija, vas vabimo na brezplačno delavnico v AMZS Center varne vožnje na Vranskem. Spoznali in preizkusili boste asistenčno-varnostne sisteme, ki so v pomoč starejšim voznikom pri varni in udobni vožnji.

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.