Varne ceste Članek

Zavarovalnica Triglav predstavlja: Velikani vožnje

Čas branja: 4 minute

Se spomnite, kako ste opravljali vozniški izpit in svojega prvega avtomobila? Če časa od tedaj že dolgo ne merite več v letih, ampak desetletjih, veste, da se je vožnja precej spremenila. Spremenili so se cestnoprometni predpisi. Spremenili so se avtomobili. Spremenili ste se tudi vi. To pa ne pomeni, da ne morete biti tudi zdaj samozavestni za volanom in varni vozniki. Vaše izkušnje na cesti, vaša kilometrina in vaše veščine vzbujajo veliko spoštovanje. Za nas ste velikani vožnje.

Anton

Podpiramo velikane vožnje

V Zavarovalnici Triglav se zavedamo pomena izkušenj in skrbi za varnost vseh generacij v prometu, zato smo za zavarovance, starejše od 60 let, ustvarili skupnost, s katero se poklanjamo na tisoče prevoženim kilometrom in desetletjem vaših zgodb za volanom.

Za velikane vožnje v sodelovanju z AMZS že četrto leto izvajamo Osvežitvene vožnje za starejše, s katerimi starejšim voznikom po vsej Sloveniji omogočamo obnavljanje znanj in veščin vožnje.

Spoznajte prve velikane vožnje

Spoznajte nekaj naših velikanov vožnje, ki so z nami že osvežili znanje, z nami delili svoje izkušnje in nam zaupali svoje zgodbe za volanom.

Vida »Brzinca« Bogataj, 86 let

Velikanka vožnje Vida zase pravi, da je po številki morda sicer v letih, po doživljanju in občutkih pa zagotovo ne. Avto ji že od nekdaj predstavlja več kot zgolj prevozno sredstvo. Prej ga vidi kot prijatelja, ki ji omogoča samostojnost in podpira njeno samosvojost.

Svojega prvega fička ima še vedno v zelo lepih spominih. Ne glede na to, ali se je z njim peljala v Tacen na delo ali na Krk na zaslužen dopust, je do cilja vedno pribrzela, zaradi česar se je hudomušne učiteljice prijel vzdevek »Johnny Brzinca«. Zdaj je hitrost in način vožnje prilagodila letom in spremenjenim razmeram na cesti, še vedno pa rada vozi. Poudarja, da je vožnja pomembna za fizično in duševno kondicijo.

Vida

Anton »Zvone« Žličar, 72 let

Velikan vožnje Zvone (Anton je resda njegovo ime, a ga skoraj nihče ne kliče tako) svoj prvi avto NSU Prinz 1200 C po inženirsko natančno opisuje kot poskočnega, z direktnim volanom in zaradi zračnega hlajenja zelo dovzetnega za pregrevanje. Po prve varnostne pasove se je odpeljal v Nemčijo leta 1975 (!), ko se je v Sloveniji šele začela razprava o obveznih pasovih, in od takrat se redno privezuje. S kamp prikolico pa je do Fažane svojo družino najraje vozil ponoči – zaradi manjše gneče, večje preglednosti zaradi soja luči na ovinkih in bolj znosnih temperatur.

V svojem sedanjem avtomobilu ima seveda klimo, servo volan in ABS, ampak desetletja izkušenj so ga izklesala v izjemno varnega voznika – pravi, da je zelo skrben pri pospeševanju in zaviranju, kar je dokazal tudi na osvežitveni vožnji. Pozoren je na sisteme, ki nas učijo umirjene vožnje – z ženo tako že od začetka uporabljata aplikacijo DRAJV, ki voznika opozori na pretirano pospeševanje in sunkovito zaviranje.

Anton

Antonija in Peter Drinovec, 80 in 81 let

Zakonca iz Kranja, poročena že 60 let, se spominjata, kako sta se na svoje prvo daljše potovanje na Jadran ob petih zjutraj odpravila z lado. Peter je mnenja, da je bila vožnja pred leti precej enostavnejša, saj je bilo manj krožišč in večpasovnic, dovolj je bilo slediti glavni cesti in si prišel na cilj.

Skupaj imata za seboj več kot milijon kilometrov, prek katerih sta opazovala, kako je tehnologija avtov napredovala. Peter zlasti ceni napredno opremljenost novejših avtomobilov, predvsem varnostna sistema ABS in ESP, ki sta jih z ženo preizkusila tudi v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

Antonija in Peter Drinovec

Tudi velikani vožnje potrebujejo osvežitev znanja

V Zavarovalnici Triglav želimo, da se počutite samozavestno in varno za volanom tudi zdaj, ko so se ceste, pravila in promet spremenili. Ker spoštujemo vaše dolgoletne izkušnje in podpiramo velikane vožnje. Odkrijte, kako lahko ostanete varno mobilni.

Vida

Kaj delamo za varnejše ceste?

Zavarovalnica Triglav predstavlja: Velikani vožnje

Zakaj so starejši vozniki velikani vožnje in zakaj jih spoštujemo? Kako doživljajo promet nekoč in danes? In kako pri tem pomagajo naše Osvežitvene vožnje?

Starejši vozniki, preizkusite asistenčne sisteme

V sredo, 12. junija, vas vabimo na brezplačno delavnico v AMZS Center varne vožnje na Vranskem. Spoznali in preizkusili boste asistenčno-varnostne sisteme, ki so v pomoč starejšim voznikom pri varni in udobni vožnji.

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.