Varne ceste Članek

Starejši vozniki, preizkusite asistenčne sisteme

Čas branja: 1 minuta

Vožnja s pomočjo varnostno-asistenčnih sistemov predvsem starejšim voznikom pomaga pri varnejši vožnji, podaljšuje pa tudi čas, ko so starejši še lahko v prometu samostojni in avtonomni. Predvsem zato, ker so ti lahko koristni pomočniki, ko nam s starostjo začnejo pešati refleksi in čutila, kot sta vid in sluh. Starejše voznike zato vabimo na brezplačno delavnico, kjer bodo lahko tudi sami preizkusili napredne asistenčne sisteme. V sredo, 12. junija 2024, se dobimo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

Asistenčni sistemi povečujejo varnost

Zanimiv je podatek, da bi lahko preprečili okoli 40 % prometnih nesreč, če bi bili vsi avtomobili opremljeni z asistenčno-varnostnimi sistemi. Ti dodatni sistemi namreč niso le potuha pri vožnji in ne omogočajo le večjega udobja, ampak vozniku resnično pomagajo in ga razbremenijo do te mere, da večjo pozornost nameni opazovanju ali drugim kritičnim situacijam. Pozitiven vpliv imajo zato tudi na kakovost vožnje. Avto s samodejnim menjalnikom pa lahko učinkovito podaljša vozniško kariero starejših voznikov.

Številni avtomobili so opremljeni z varnostno-asistenčnimi sistemi, a mnogi od njih lahko dobro delujejo le, če jih znamo uporabljati. Temu je namenjena delavnica »Starejši vozniki testirajo asistenčne sisteme«, ki jo pripravljamo v sodelovanju z AMZS.

»Starejši vozniki testirajo asistenčne sisteme«

V sredo, 12. junija, bomo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem izvedli 2 delavnici:

 • dopoldanska delavnica z malico, ki bo trajala od 8.30 do 14. ure,
 • popoldanska delavnica z malico, ki bo trajala od 14.30 do 20. ure.
Komu je namenjena delavnica?

Voznicam in voznikom, ki so stari nad 60 let.

Ste mlajši? Priporočite delavnico staršem ali starejšim voznikom, ki bi jim to znanje koristilo.

Kaj boste počeli?

Na poligonu boste na 4 točkah spoznali in preizkusili pomembne asistenčne sisteme:

 1. Avtomatski menjalnik
 2. Prilagodljivi tempomat
 3. Sistem za samodejno zaviranje v sili
 4. Sistem za nadzor mrtvega kota in za nadzor prečnega prometa

Center varne vožnje bo zagotovil vozila, vi pa boste v varnem okolju preizkusili zmogljivosti naštetih sistemov.

 1. Pripravili pa bomo še dodatno točko, kjer boste spoznali in se naučili uporabljati asistenčne sisteme v vašem lastnem vozilu, s katerim se boste pripeljali na delavnico. Skupaj z inštruktorjem bosta preverila, kaj vaše vozilo omogoča in kako se uporablja.

Na vsaki vaji vas bo spremljal izkušen inštruktor vožnje, ki bo na voljo tudi za individualne nasvete in pogovor.

Kaj si lahko obetate od obiska delavnice?
 • Spoznali in preizkusili boste delovanje tistih sistemov, ki so najbolj v pomoč starejšim voznikom pri varni in udobni vožnji.
 • Na individualnem svetovanju in preizkusu se boste naučili uporabljati sisteme, ki jih že imate.
 • Spoznali boste, na katere sisteme biti pozoren pri nakupu naslednjega avtomobila. V pomoč vam je lahko tudi video: Kako izbrati avto za starejše voznike?
 • Skupaj bomo preživeli pester, poučen in prijeten dan.

Prijave na dogodek Starejši vozniki testirajo asistenčne sisteme so zaključene.

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.