CPP Članek

Kaj pomenijo znaki policista?

Čas branja: 5 minut
Vir naslovne slike: Policija

Prometni znaki in semaforji, ki urejajo promet, so vsaj v osnovi jasni vsem voznikom. Kaj pa se zgodi, ko promet ureja policist? Veste, kaj pomeni, če ima policist navzgor dvignjeno roko, če žvižga ali z odročeno roko maha proti vam? V članku pojasnjujemo, kaj pomenijo znaki policista, ki udeležencem prometa povzročajo največ težav.

Policist v prometu

Policisti promet urejajo v primeru nedelujočih semaforjev, v času velikih prometnih konic, ko je treba zagotoviti boljšo pretočnost prometa, ob obisku varovanih oseb ali v primeru javnih športnih prireditev na cesti.

Kakor poudarjajo na Policiji, so take situacije redke, zato smo največkrat zmedeni, ko na cesti naletimo na policista, ki ureja promet: »Znaki, ki jih dajejo policisti udeležencem v cestnem prometu, niso nekaj novega in se niso bistveno spreminjali že dlje časa. Je pa res, da se, predvsem pri fizičnem urejanju v križiščih, uporabljajo manj pogosto«, pojasnjujejo na Policiji.

»Največ težav imajo udeleženci v prometu pri znakih, ki jih dajejo policisti s telesom ali s piščalko«, še dodajajo. Če tudi vam povzročajo težave, spodaj preverite, kakšen je njihov pomen in kako se vesti, če v prometu naletite nanje.

Policist ima prednost pred semaforjem

Prvo pravilo, ki si ga velja zapomniti: Če zapeljete v križišče, v katerem sta tako delujoč semafor kakor policist, vedno upoštevajte policista. Takšna situacija je možna v času večjih zgostitev prometa, ko policisti delujočemu semaforju nudijo asistenco za pravočasno izpraznitev križišča. V praksi to pomeni, da morate ravnati v skladu z znaki policista, tudi če s tem odstopate od prometnih pravil.

1. Policist vam kaže bočno stran

Če v križišču policista vidite z njegove bočne strani in ima ta roke spuščene ob telesu, pomeni, da imate prost prehod in lahko nadaljujete z vožnjo. Policist lahko v tem položaju s krožnimi gibi roke pomen drže še podkrepi oz. spodbudi voznike, da hitreje spraznijo križišče.

Policist kaže bočno stran

2. Policist z odročenima rokama

Policist, ki gleda v smer vašega vozila z vodoravno iztegnjenima rokama, pomeni, da imate zaprto smer in morate ustaviti vozilo. Enako velja, če ga gledate v hrbet.

Policist z dvignjenima rokama

3. Policist vam kaže hrbet

Tudi policist, ki je s hrbtom obrnjen proti vam in ima roke spuščene ob telesu, pomeni, da imate zaprto smer in morate ustaviti vozilo. Enako velja, če je obrnjen proti vam.

Policist kaže hrbet

4. Policist z eno dvignjeno roko

Enak pomen ima tudi policist, ki ga vidite v bok in ima dvignjeno roko z odprto dlanjo. Če policista v tem položaju vidite v križišču, pomeni prepoved vožnje za vsa vozila, z izjemo tistih, ki se ne morejo varno ustaviti.

Policist z dvignjeno roko

5. Policist z navzgor dvignjeno roko – od spredaj

Če ste v prometu udeleženi kot pešec ali kolesar oz. kdorkoli, ki se ne vozi z vozilom, policist z navzgor iztegnjeno roko pomeni, da imate prepoved prehoda čezvozišče, razen če ste že na njem.

Policist z navzgor obrnjeno roko

Kaj pa pomenijo žvižgi policista?

Poleg gibov lahko policisti pri usmerjanju prometa uporabljajo tudi zvočne signale.

  • En žvižg – opozarja, naj bodo udeleženci prometa pozorni nanj, saj bo izrazil določeno zahtevo.
  • Več zaporednih žvižgov pa pomeni, da je nekdo od udeležencev prekršil katero od pravil, veljavnih v cestnem prometu. Temu udeležencu mora policist jasno pokazati, da je znak namenjen njemu, kot tudi kaj mora storiti.

6. Policist z vodoravno predročeno roko

Kadar v križišču zagledate policista s predročeno roko z odprto dlanjo, pomeni, da se morate ustaviti oz. da morajo to storiti vsi vozniki, ki sekajo smer, v katero je roka iztegnjena – tisti, ki peljejo naravnost ali zavijajo desno, ter pešci in drugi udeleženci, ki prečkajo vozišče. Vozijo lahko vozniki, ki zavijajo v levo.

Policist s predročeno roko

7. Policist maha z vodoravno odročeno roko

Če policist z vodoravno odročeno roko v vašo smer počasi maha gor in dol, pomeni, da morate upočasniti hitrost svoje vožnje.

8. Policist z odročeno roko v smeri vašega vozila

Kadar ima policist odročeno roko z odprto dlanjo usmerjeno proti vašemu vozilu, pomeni, da se morate ustaviti.

Policist z odročeno roko

Skupaj skrbimo za večjo varnost

Neupoštevanje znakov policista se lahko kaznuje s kaznijo v višini 80 evrov. Da bi se tej izognili, svetujemo, da prebrano še enkrat utrdite s kratkim preizkusom znanja, ki vam bo pomagalo, da se boste ob srečanju s policistom lahko zanesli nase, ne na druge.

Za večjo varnost v prometu pa ne zadošča le poznavanje znakov policista. Ste prepričani, da pravila obvladate tudi v križiščih? Vabljeni, da preverite svoje znanje.

Zapomnite si vsaj ta napotek

Pri vseh prikazanih položajih policista morate upočasniti vožnjo ali ustaviti vozilo, razen če vidite policista v bok s spuščenimi rokami (prva grafika).

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.