Vozim se logo Vozim se logo Triglav logo Triglav logo Triglav logo
Moje ceste Članek

Poskrbite za varno vožnjo in delo s traktorjem

Čas branja: 4 minut

Traktor je vozilo in delovni stroj obenem. Prav zaradi teh različnih vlog so tudi podatki o nesrečah razdeljeni v prometne nesreče in delovne nezgode. Vsak podatek zase ne deluje šokantno, a oba skupaj predstavljata težavo, saj se v Sloveniji vsako leto zgodi okoli 200 nesreč s traktorjem. Z znanjem in s previdnostjo lahko to številko zmanjšamo. Kako? Prijavite se na brezplačno delavnico, ki bo v nedeljo, 8. avgusta 2021, na Vranskem.

Traktorji so del podeželskega življenja in tudi velika naložba za kmetovalce. Že v mladosti se marsikdo nauči rokovanja s tem strojem. Upravljati traktor in njegove priključke se na vasi zdi samoumevno, pri tem pa žal velikokrat pozabimo na varnost. A to lahko spremenite. Najprej preverite svoje znanje z našim testom CPP za traktoriste, prijavite pa se tudi na delavnico varne vožnje traktorja.

V AMZS centru varne vožnje na Vranskem namreč v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine pripravljamo brezplačno delavnico varne vožnje ter dela s traktorji in traktorskimi priključki. Kaj boste lahko preizkusili v varnem okolju poligona?

  • Zaviranje s traktorjem na različnih podlagah,
  • izogibanje oviri na spolzki podlagi,
  • vožnja skozi zavoj na spolzki asfaltni podlagi,
  • spretnostna vožnja mimo ovir in
  • preizkus štirikolesnega pogona (to so le nekateri deli pestrega programa).

Poleg naštetega vas namreč čakajo še zanimive spremljevalne aktivnosti, ki se bodo odvijale na poligonu in zunaj njega. Udeležili se boste lahko predavanj na temo varnega zaviranja v kritični situaciji, parkiranja s priključki, vzvratne vožnje s pripeto prikolico, simulacije prevračanja in reševanja, varnega dela s kardansko gredjo …

Za prijetno vzdušje bomo poskrbeli, prav tako pa tudi za hrano in pijačo. Vas še kaj zadržuje, da se ne nam ne bi pridružili?

Čim prej se prijavite na delavnico NeVARNO s traktorjem in upamo, da se 8. avgusta 2021 ob 10. uri vidimo v AMZS centru varne vožnje na Vranskem.

Vas zanima, kako je bilo na prejšnji delavnici za traktoriste? Oglejte si video.

Prijavite se na e-novice

Vsak mesec berite o manj znanih pravilih CPP, osvežujte svoje znanje o cestnem bontonu in ostanite varen voznik!

Kaj delamo za varnejše ceste?

DRAJV – ena aplikacija in kup razlogov za uporabo

Navade, tudi vozniške, so železna srajca. Kako odložiti staro srajco slabih vozniških navad in postati varnejši voznik?

Poskrbite za varno vožnjo in delo s traktorjem

Traktor je vozilo in delovni stroj obenem. Prav zaradi teh različnih vlog so tudi podatki o nesrečah razdeljeni v prometne nesreče in delovne nezgode. Vsak podatek zase ne deluje šokantno, a oba skupaj predstavljata težavo, saj se v Sloveniji vsako leto zgodi okoli 200 nesreč s traktorjem. Z znanjem in s previdnostjo lahko to številko zmanjšamo.

Kako izbrati asistenčne sisteme za svoje vozilo?

Asistenčni sistemi predstavljajo pomemben del naših vozil in marsikatere dojemamo že kot obvezno opremo. Hitro razvijajoča se tehnologija je omogočila velikanske spremembe in poplavo različnih možnosti na tem področju. Ali poznate najpomembnejše asistenčne sisteme, če želite več varnosti?

Vabilo: “Asistenčni sistemi – med varnostjo in udobjem”

Zavorni sistem ABS, navigacija, senzorji za parkiranje, glasovno upravljanje, kamere, dodatni ekrani, asistenčni sistem za stabilizacijo avtomobila in za mrtvi kot, tempomat ter drugi asistenčni sistemi pomagajo vozniku pri vožnji.

4 rešitve za stresne situacije v prometu

Kako najpogosteje reagirate v prometnem zamašku in kako bi morali? Kaj vas bo hitreje premaknilo do cilja – prehitevanje ali čakanje?