Vozim se logo Vozim se logo Triglav logo Triglav logo Triglav logo
Moje ceste Članek

Poskrbite za varno vožnjo in delo s traktorjem

Čas branja: 4 minut

Traktor je vozilo in delovni stroj obenem. Prav zaradi teh različnih vlog so tudi podatki o nesrečah razdeljeni v prometne nesreče in delovne nezgode. Vsak podatek zase ne deluje šokantno, a oba skupaj predstavljata težavo, saj se v Sloveniji vsako leto zgodi okoli 200 nesreč s traktorjem. Z znanjem in s previdnostjo lahko to številko zmanjšamo. Kako? Prijavite se na brezplačno delavnico, ki bo v nedeljo, 8. avgusta 2021, na Vranskem.

Traktorji so del podeželskega življenja in tudi velika naložba za kmetovalce. Že v mladosti se marsikdo nauči rokovanja s tem strojem. Upravljati traktor in njegove priključke se na vasi zdi samoumevno, pri tem pa žal velikokrat pozabimo na varnost. A to lahko spremenite. Najprej preverite svoje znanje z našim testom CPP za traktoriste, prijavite pa se tudi na delavnico varne vožnje traktorja.

V AMZS centru varne vožnje na Vranskem namreč v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine pripravljamo brezplačno delavnico varne vožnje ter dela s traktorji in traktorskimi priključki. Kaj boste lahko preizkusili v varnem okolju poligona?

  • Zaviranje s traktorjem na različnih podlagah,
  • izogibanje oviri na spolzki podlagi,
  • vožnja skozi zavoj na spolzki asfaltni podlagi,
  • spretnostna vožnja mimo ovir in
  • preizkus štirikolesnega pogona (to so le nekateri deli pestrega programa).

Poleg naštetega vas namreč čakajo še zanimive spremljevalne aktivnosti, ki se bodo odvijale na poligonu in zunaj njega. Udeležili se boste lahko predavanj na temo varnega zaviranja v kritični situaciji, parkiranja s priključki, vzvratne vožnje s pripeto prikolico, simulacije prevračanja in reševanja, varnega dela s kardansko gredjo …

Za prijetno vzdušje bomo poskrbeli, prav tako pa tudi za hrano in pijačo. Vas še kaj zadržuje, da se ne nam ne bi pridružili?

Čim prej se prijavite na delavnico NeVARNO s traktorjem in upamo, da se 8. avgusta 2021 ob 10. uri vidimo v AMZS centru varne vožnje na Vranskem.

Vas zanima, kako je bilo na prejšnji delavnici za traktoriste? Oglejte si video.

Prijavite se na e-novice

Vsak mesec berite o manj znanih pravilih CPP, osvežujte svoje znanje o cestnem bontonu in ostanite varen voznik!

Kaj delamo za varnejše ceste?

Anketa: Nove funkcionalnosti v DRAJV-u

Ste redni ali vsaj občasni uporabnik mobilne aplikacije DRAJV? Katere izboljšave in nadgradnje aplikacije bi se vam v prihodnje zdele najbolj dobrodošle? Delite z nami svoje predloge, da bo DRAJV še bolj atraktiven in vsestranski.

Anketa: Kaj bi radi doživeli z nami?

Na portalu Vozim se smo osvežili marsikatero CPP temo, upamo si govoriti tudi o cestnem bontonu. A ne želimo ostati le pri teoriji. Zanima nas praksa, vožnja, vse tisto, kar doživimo za volanom. Tu je priložnost, da nam poveste, kaj bi pa radi vi in kakšnih izkušenj si želite vi. Rešite kratko anketo in nam s svojimi odgovori pomagajte sooblikovati naše akcije in portal Vozim se.

Adrenalinska rally vožnja s prvakom Rokom Turkom

Zaključek letošnje akcije Ponovno na izpitno vožnjo je bil ekskluziven in adrenalinski! Izžrebano nagrajenko in nagrajenca je državni prvak v rallyju Rok Turk popeljal na adrenalinsko vožnjo s svojim tekmovalnim vozilom. Na poligonu Centra varne vožnje na Vranskem pa sta nagrajenca tudi sama preizkusila privlačnost dinamične vožnje s posebnim izvenserijskim športnim vozilom. Preverite, kako je bilo! 3 … 2 … 1 … Gas!

Kako se upreti silam v ovinku?

Mnogim je bilo malo mar za fiziko v šoli, a ko govorimo o varni vožnji skozi ovinek, se ji ne moremo izogniti. V tokratnem članku bomo pogledali, kaj se zares dogaja z avtomobilom, ko zapeljemo v ovinek, in kako pri tem ohraniti nadzor. Videli boste, da so sodobni pametni telefoni res zelo pametni in da nam lahko pomagajo pri izboljšanju vožnje. Uporaben nasvet iz prakse pa bo z nami delil Rok Turk, državni prvak v reliju.

DRAJV – ena aplikacija in kup razlogov za uporabo

Navade, tudi vozniške, so železna srajca. Kako odložiti staro srajco slabih vozniških navad in postati varnejši voznik? Mimo nas gredo opozorila policije, črne statistike, globe. Kaj pa pozitivna motivacija? Pogovarjali smo se s petimi vozniki, ki uporabljajo aplikacijo DRAJV, ki ne kaznuje slabih vozniških navad, ampak vzpodbuja dobre.