Vozim se logo Vozim se logo Triglav logo Triglav logo Triglav logo
Moje ceste Članek

Priložnost za preizkus vozniškega znanja v vašem kraju

Objavljeno: oktober 2019
Čas branja: 3 minute

Simulator varne vožnje DRAJV bo s Turnejo mobilnosti tudi jeseni obiskal različna slovenska mesta in voznikom omogočil preizkus vozniških sposobnosti. V oktobru in novembru bodo vozniki v štirih slovenskih mestih lahko preizkusili svojo vožnjo in sodelovali pri raziskavi vozniškega vedenja.

Zbrane rezultate bomo združili z izsledki spomladanske Turneje, ko se je na simulatorju preizkusilo 131 voznikov. Turneja mobilnosti je aktivnost, ki jo v Zavarovalnici Triglav izvajamo pod okriljem preventivne akcije Skupaj za prometno varnost in z njo ozaveščamo voznike o pomenu nenehnega nadgrajevanja vozniškega znanja in znanja prometnih predpisov. Podatke voženj na simulatorju zbiramo in obdelujemo zato, da odkrivamo najpogostejše napake in težave voznikov, ki povzročajo nevarnosti v prometu.

 

Preverite, kje bo potekala jesenska Turneja mobilnosti

Turneja mobilnosti v simulator privabi voznice in voznike.

V jesenskem nadaljevanju se bo Turneja ustavila v štirih novih krajih. V vsakem kraju boste lahko izkusili vožnjo na simulatorju, svetujemo pa, da si vzamete čas in pridete na dogodek vsaj uro pred zaprtjem, saj je zaradi velikega zanimanja za dogodek predvsem zvečer na vožnjo treba celo počakati.

 

Koledar jesenske Turneje mobilnosti

• 11. in 12. oktober 2019, petek in sobota, Ljubljana, Citypark
• 18. in 19. oktober 2019, petek in sobota, Postojna, Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja, Novi trg 5
• 25. oktober 2019, petek, Krško, Qlandia Krško
• 8. november 2019, petek, Koper, Mercator center Koper
• 13. in 14. november 2019, sreda in četrtek, Ljubljana, Triglav Lab

Kako lahko preverite svoje vozniško znanje?

Turneja mobilnosti je namenjena osvežitvi znanja CPP.

Preizkus na simulatorju varne vožnje DRAJV voznikom vseh starosti in vozniških izkušenj nudi unikatne izkušnje, ki jih na povsem varen način ne morete dobiti nikjer drugje. Neprevidni vozniki se na simulatorju težko izognejo prometnim nesrečam, a njihove posledice ostanejo le v simulatorju.

Med vožnjo na virtualnem poligonu se opazujejo in ocenjujejo hitrost vožnje, varnostna razdalja, predvidevanje v različnih prometnih situacijah, torej faktorji, ki so temelj varne vožnje. Računalnik, ki poganja simulacijo, in inštruktor, ki vožnje spremlja, vsakega voznika ocenita. Inštruktor vozniku takoj po zaključeni vožnji svetuje tudi kako bi lahko izboljšal vožnjo.

Andrej Brglez, prometni strokovnjak in direktor inštituta ICK, ki sodeluje pri načrtovanju aktivnosti s simulatorjem, pravi, da situacije, vključene v simulacijo, nikakor niso naključne. »Zelo natančno premislimo, kakšne situacije ponudimo in na kakšen način.«, pove Brglez.

Aplikacija DRAJV

Z aplikacijo DRAJV lahko spremljate, kako varno res vozite.

Spomladanska Turneja mobilnosti: le 33 % voznikov bi opravilo izpit

S spomladanskim krogom Tunerje mobilnosti smo obiskali 6 krajev v šestih statističnih regijah, na simulatorju pa se je preizkusilo 131 voznikov. Kar 74 % je bilo voznikov in le 26 % voznic, največji obisk pa je imel simulator v Celju (24 % vseh voznikov) in Kranju (20 % vseh voznikov).

 

DRAJV simulator varne vožnje razkrije vozniške sposobnosti.

Največ je bilo med vozniki najmlajših voznikov, torej tistih med 16 in 24 let, ki so izpit odpravljali pred kratkim, manj kot četrtina pa jih je bilo starejših od 45 let. Ti, starejši vozniki, so izpit opravljali že več kot 20, 30 ali 40 let nazaj in od takrat doživeli največje spremembe predpisov in infrastrukture. Slikovit primer tega je pravilna drža rok na volanu. Starejši vozniki poznajo pravilo rok na 10 do dveh, medtem ko je danes pravilna drža 15 do treh. V okviru Turneje mobilnosti je pravilo upoštevalo 64 % vseh voznikov, ker pomeni, da ima skoraj vsak tretji voznik napačno držo rok na volanu.

Lahko bi rekli tudi, da so se za preizkus odločali samozavestni vozniki, saj se je dobra polovica udeležencev ocenila z oceno 8 ali več (od 10). Tu je hkrati največje spoznanje Turneje. Voznike je med simulacijo spremljal Sandi Štepec, učitelj vožnje, ki jim je na koncu pojasnil tudi njihove napake in po končani turneji potegnil črto: Če bi bila vožnja v simulatorju varne vožnje DRAJV pogoj za pridobitev vozniškega izpita, dva od treh voznikov izpita ne bi pridobila.

Če vas zanimajo izsledki Turneje mobilnosti, nas spremljajte na našem portalu, na Facebook strani Vozim se ali se prijavite na naše e-novice, kjer bomo objavljali rezultate in vsebine, z vozniških področij, ki se bodo izkazala za najbolj težavna.

Preberite več o Turneji mobilnosti

Če vas zanima, kako so se odrezale voznice in kako vozniki ter pri kateri starosti vozniki naredijo največ prekrškov, preberite članek Turneja mobilnosti razkriva, kdo vozi bolje: moški ali ženske.

Vas zanima, v kateri regiji so vožnjo v simulatorju varne vožnje odpeljali najbolje? Preberite v članku Turneja mobilnosti je pokazala, kje v Sloveniji so najboljši vozniki.
Mislite, da po regijski oznaki na registrski tablici lahko prepoznate dobrega ali slabega voznika?

Prijavite se na e-novice

Vsak mesec berite o manj znanih pravilih CPP, osvežujte svoje znanje o cestnem bontonu in ostanite varen voznik!

Kaj delamo za varnejše ceste?

Anketa: Kaj bi radi doživeli z nami?

Na portalu Vozim se smo osvežili marsikatero CPP temo, upamo si govoriti tudi o cestnem bontonu. A ne želimo ostati le pri teoriji. Zanima nas praksa, vožnja, vse tisto, kar doživimo za volanom. Tu je priložnost, da nam poveste, kaj bi pa radi vi in kakšnih izkušenj si želite vi. Rešite kratko anketo in nam s svojimi odgovori pomagajte sooblikovati naše akcije in portal Vozim se.

Adrenalinska rally vožnja s prvakom Rokom Turkom

Zaključek letošnje akcije Ponovno na izpitno vožnjo je bil ekskluziven in adrenalinski! Izžrebano nagrajenko in nagrajenca je državni prvak v rallyju Rok Turk popeljal na adrenalinsko vožnjo s svojim tekmovalnim vozilom. Na poligonu Centra varne vožnje na Vranskem pa sta nagrajenca tudi sama preizkusila privlačnost dinamične vožnje s posebnim izvenserijskim športnim vozilom. Preverite, kako je bilo! 3 … 2 … 1 … Gas!

Kako se upreti silam v ovinku?

Mnogim je bilo malo mar za fiziko v šoli, a ko govorimo o varni vožnji skozi ovinek, se ji ne moremo izogniti. V tokratnem članku bomo pogledali, kaj se zares dogaja z avtomobilom, ko zapeljemo v ovinek, in kako pri tem ohraniti nadzor. Videli boste, da so sodobni pametni telefoni res zelo pametni in da nam lahko pomagajo pri izboljšanju vožnje. Uporaben nasvet iz prakse pa bo z nami delil Rok Turk, državni prvak v reliju.

DRAJV – ena aplikacija in kup razlogov za uporabo

Navade, tudi vozniške, so železna srajca. Kako odložiti staro srajco slabih vozniških navad in postati varnejši voznik? Mimo nas gredo opozorila policije, črne statistike, globe. Kaj pa pozitivna motivacija? Pogovarjali smo se s petimi vozniki, ki uporabljajo aplikacijo DRAJV, ki ne kaznuje slabih vozniških navad, ampak vzpodbuja dobre.

Poskrbite za varno vožnjo in delo s traktorjem

Traktor je vozilo in delovni stroj obenem. Prav zaradi teh različnih vlog so tudi podatki o nesrečah razdeljeni v prometne nesreče in delovne nezgode. Vsak podatek zase ne deluje šokantno, a oba skupaj predstavljata težavo, saj se v Sloveniji vsako leto zgodi okoli 200 nesreč s traktorjem. Z znanjem in s previdnostjo lahko to številko zmanjšamo. Kako? Prijavite se na brezplačno delavnico, ki bo v nedeljo, 8. avgusta 2021, na Vranskem.