Varne ceste Članek

Priložnost za preizkus vozniškega znanja v vašem kraju

Objavljeno: oktober 2019
Čas branja: 3 minute

Simulator varne vožnje DRAJV bo s Turnejo mobilnosti tudi jeseni obiskal različna slovenska mesta in voznikom omogočil preizkus vozniških sposobnosti. V oktobru in novembru bodo vozniki v štirih slovenskih mestih lahko preizkusili svojo vožnjo in sodelovali pri raziskavi vozniškega vedenja.

Zbrane rezultate bomo združili z izsledki spomladanske Turneje, ko se je na simulatorju preizkusilo 131 voznikov. Turneja mobilnosti je aktivnost, ki jo v Zavarovalnici Triglav izvajamo pod okriljem preventivne akcije Skupaj za prometno varnost in z njo ozaveščamo voznike o pomenu nenehnega nadgrajevanja vozniškega znanja in znanja prometnih predpisov. Podatke voženj na simulatorju zbiramo in obdelujemo zato, da odkrivamo najpogostejše napake in težave voznikov, ki povzročajo nevarnosti v prometu.

 

Preverite, kje bo potekala jesenska Turneja mobilnosti

Turneja mobilnosti v simulator privabi voznice in voznike.

V jesenskem nadaljevanju se bo Turneja ustavila v štirih novih krajih. V vsakem kraju boste lahko izkusili vožnjo na simulatorju, svetujemo pa, da si vzamete čas in pridete na dogodek vsaj uro pred zaprtjem, saj je zaradi velikega zanimanja za dogodek predvsem zvečer na vožnjo treba celo počakati.

 

Koledar jesenske Turneje mobilnosti

• 11. in 12. oktober 2019, petek in sobota, Ljubljana, Citypark
• 18. in 19. oktober 2019, petek in sobota, Postojna, Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja, Novi trg 5
• 25. oktober 2019, petek, Krško, Qlandia Krško
• 8. november 2019, petek, Koper, Mercator center Koper
• 13. in 14. november 2019, sreda in četrtek, Ljubljana, Triglav Lab

Kako lahko preverite svoje vozniško znanje?

Turneja mobilnosti je namenjena osvežitvi znanja CPP.

Preizkus na simulatorju varne vožnje DRAJV voznikom vseh starosti in vozniških izkušenj nudi unikatne izkušnje, ki jih na povsem varen način ne morete dobiti nikjer drugje. Neprevidni vozniki se na simulatorju težko izognejo prometnim nesrečam, a njihove posledice ostanejo le v simulatorju.

Med vožnjo na virtualnem poligonu se opazujejo in ocenjujejo hitrost vožnje, varnostna razdalja, predvidevanje v različnih prometnih situacijah, torej faktorji, ki so temelj varne vožnje. Računalnik, ki poganja simulacijo, in inštruktor, ki vožnje spremlja, vsakega voznika ocenita. Inštruktor vozniku takoj po zaključeni vožnji svetuje tudi kako bi lahko izboljšal vožnjo.

Andrej Brglez, prometni strokovnjak in direktor inštituta ICK, ki sodeluje pri načrtovanju aktivnosti s simulatorjem, pravi, da situacije, vključene v simulacijo, nikakor niso naključne. »Zelo natančno premislimo, kakšne situacije ponudimo in na kakšen način.«, pove Brglez.

Aplikacija DRAJV

Z aplikacijo DRAJV lahko spremljate, kako varno res vozite.

Spomladanska Turneja mobilnosti: le 33 % voznikov bi opravilo izpit

S spomladanskim krogom Tunerje mobilnosti smo obiskali 6 krajev v šestih statističnih regijah, na simulatorju pa se je preizkusilo 131 voznikov. Kar 74 % je bilo voznikov in le 26 % voznic, največji obisk pa je imel simulator v Celju (24 % vseh voznikov) in Kranju (20 % vseh voznikov).

 

DRAJV simulator varne vožnje razkrije vozniške sposobnosti.

Največ je bilo med vozniki najmlajših voznikov, torej tistih med 16 in 24 let, ki so izpit odpravljali pred kratkim, manj kot četrtina pa jih je bilo starejših od 45 let. Ti, starejši vozniki, so izpit opravljali že več kot 20, 30 ali 40 let nazaj in od takrat doživeli največje spremembe predpisov in infrastrukture. Slikovit primer tega je pravilna drža rok na volanu. Starejši vozniki poznajo pravilo rok na 10 do dveh, medtem ko je danes pravilna drža 15 do treh. V okviru Turneje mobilnosti je pravilo upoštevalo 64 % vseh voznikov, ker pomeni, da ima skoraj vsak tretji voznik napačno držo rok na volanu.

Lahko bi rekli tudi, da so se za preizkus odločali samozavestni vozniki, saj se je dobra polovica udeležencev ocenila z oceno 8 ali več (od 10). Tu je hkrati največje spoznanje Turneje. Voznike je med simulacijo spremljal Sandi Štepec, učitelj vožnje, ki jim je na koncu pojasnil tudi njihove napake in po končani turneji potegnil črto: Če bi bila vožnja v simulatorju varne vožnje DRAJV pogoj za pridobitev vozniškega izpita, dva od treh voznikov izpita ne bi pridobila.

Če vas zanimajo izsledki Turneje mobilnosti, nas spremljajte na našem portalu, na Facebook strani Vozim se ali se prijavite na naše e-novice, kjer bomo objavljali rezultate in vsebine, z vozniških področij, ki se bodo izkazala za najbolj težavna.

Preberite več o Turneji mobilnosti

Če vas zanima, kako so se odrezale voznice in kako vozniki ter pri kateri starosti vozniki naredijo največ prekrškov, preberite članek Turneja mobilnosti razkriva, kdo vozi bolje: moški ali ženske.

Vas zanima, v kateri regiji so vožnjo v simulatorju varne vožnje odpeljali najbolje? Preberite v članku Turneja mobilnosti je pokazala, kje v Sloveniji so najboljši vozniki.
Mislite, da po regijski oznaki na registrski tablici lahko prepoznate dobrega ali slabega voznika?

Kaj delamo za varnejše ceste?

Zavarovalnica Triglav predstavlja: Velikani vožnje

Zakaj so starejši vozniki velikani vožnje in zakaj jih spoštujemo? Kako doživljajo promet nekoč in danes? In kako pri tem pomagajo naše Osvežitvene vožnje?

Starejši vozniki, preizkusite asistenčne sisteme

V sredo, 12. junija, vas vabimo na brezplačno delavnico v AMZS Center varne vožnje na Vranskem. Spoznali in preizkusili boste asistenčno-varnostne sisteme, ki so v pomoč starejšim voznikom pri varni in udobni vožnji.

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.