Varne ceste Članek

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

Čas branja: 3 minute

E-skiro je praktičen in priljubljen tudi med otroki in mladostniki. Starši so zato nemalokrat v dilemi, kdaj je otrok pripravljen na samostojno vožnjo. Preverite nekaj osnovnih nasvetov, ki vam bodo olajšali odločitev in izbiro.

Na kaj biti pazljiv?

Treba se je zavedati, da se bo vaš otrok večino časa vozil nenadzorovano. Zato si morate odgovoriti na tri vprašanja:

  1. Ali je otrok dovolj spreten, da obvlada e-skiro?
  2. Ali ima otrok dovolj znanja za samostojnost v prometu?
  3. Ali je dovolj odgovoren za vožnjo oz. bo zmogel pametno prilagoditi hitrost?

Preden gre otrok samostojno na cesto, je dobro tudi v praksi potrditi, da lahko na vsa vprašanja odgovorite z DA.

Otroci in najstniki si e-skiro pogosto želijo kot darilo, vendar naj ima temeljit starševski razmislek prednost pred uresničevanjem želja.

E-skiro najprej preizkusite sami

Čeprav e-skiro najhitreje posvajajo mladi, pa to vozilo še zdaleč ni namenjeno le njim. Da boste natančno vedeli, kakšne spretnosti potrebuje voznik e-skiroja, je najbolje, da ga najprej preizkusite sami. Morda pa ugotovite, da je e-skiro dobra rešitev tudi za vas.

3 nevarnosti in 3 teme za pogovor

1. Rešitve za mobilnostni problem otroka so različne.

Krožki in prostočasne dejavnosti zahtevajo razne poti, ampak preden se odločite za nakup e-skiroja, z otrokom pretehtajte druge možnosti. Je na voljo javni prevoz? So razdalje kratke in je možna hoja? Kaj pa kolo, ki omogoča tudi več gibanja? Bo kdo opravil podobno pot in lahko deli prevoz? Če so druge možnosti mobilnosti na voljo, morda še ni resne potrebe, da bi otrok zares potreboval e-skiro.

2. Padec z e-skirojem je drugačen od ostalih padcev.

Za padce z e-skirojem je značilen padec na obraz. Ker je prisotna tudi velika hitrost, je čelada zares nujna. Še najboljša je čelada, ki ščiti tudi obraz, t. i. fullface čelade.

Mladi vozniki e-skirojev brez obvezne predpisane čelade so na cesti še vedno zelo pogosti, zato je pomembno, da starši z otroki opravijo pogovor o posledicah padcev z e-skirojem in da poskušajo skleniti tudi dogovor o obvezni nošnji čelade.

3. E-skiroja se ne posoja drugim.

»Mi posodiš za en krog?« je znano vprašanje, ki pa od otrok zahteva striktno držo. E-skiroja se ne posoja, saj to predstavlja veliko tveganje. Še posebej to velja v primerih posojanja mlajšim. Ne vemo namreč, kakšne spretnosti, znanja in odgovornosti imajo drugi otroci. Odgovoren lastnik e-skiroja ne bo posojal.

Skupaj z otrokom preizkusite simulator e-skiroja

Inovativna rešitev za dilemo o nakupu in hkrati odlična priložnost za pogovor z otrokom pa je simulator e-skiroja. Kako pozorno zna otrok opazovati? Kako je spreten? Kako hitri so njegovi refleksi? Prav to lahko za otroka in tudi zase ugotovite z enostavnim in zanimivim preizkusom vožnje na simulatorju e-skiroja.

Obiščite Triglav Lab, kjer boste lahko preizkusili prvi simulator e-skiroja v Sloveniji. Virtualno okolje vam ponuja varnost in dobro izmerjen preizkus, ki bo nedvomno odprl številne teme za pogovor.

Če se po razmisleku na koncu odločite za nakup e-skiroja, preverite 6 pasti in 6 rešitev za varno vožnjo.

Zapomnite si vsaj ta napotek:

E-skiro je morda otrokova želja in ena od rešitev za mobilnostni problem otroka, ni pa nujno, da je najboljša. Starši pred nakupom opravite tehten razmislek in se z otrokom pogovorite.

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.