CPP Članek

Pojasnjujemo: Umirjen promet in skupen prometni prostor

Čas branja: 3 minute

Imamo dva prometna znaka, za katera smo ugotovili, da ju udeleženci v prometu zamenjujejo. Poglejte ju in pomislite, če begata tudi vas. Zakaj prihaja do zamenjave pomenov?

Ko smo bralce povabili k reševanju testa o prometnih znakih, ki jih najpogosteje zamenjujemo, nas je zanimalo, kateri prometni znaki bodo povzročali največ težav. En par prometnih znakov je zares izstopal. Zakaj prihaja do zamenjav? Na kratko bomo oba pojasnili. Spoznajte ju!

Območje skupnega prometnega prostora

Gre za dokaj novo označitev območja, ki je starejši udeleženci v prometu ne morejo poznati, če se niso o tem posebej izobrazili. Znak za območje skupnega prometnega prostora označuje mesto v naselju, kjer se to območje začenja.

Območje skupnega prostora označuje prometno površino (npr. trg), ki ni deljena na vozne pasove in pločnike. Vsi udeleženci v prometu lahko uporabljajo vso površino, pomembno pa je vedeti, da imajo prednost pešci. Vozniki morajo torej voziti tako, da ne ogrožajo pešcev, slednji pa seveda ne smejo namenoma ovirati voznikov.

Na znaku je označena tudi največja dovoljena hitrost v območju skupnega prometnega prostora, tako da ne pušča dilem in je skladna s prometno ureditvijo območja. Običajno je omejena na 20 km/h, izjemoma pa tudi na 30 km/h.

Območje umirjenega prometa

Tudi v območju umirjenega prometa, ki ga označuje ta prometni znak, imajo pešci prednost pred vozili in drugimi udeleženci v prometu.

Taka območja so ceste oz. ulice, kjer znak sporoča, da se nahajajo v zelo urbanem okolju in da lahko tudi npr. otrok z žogo v vsakem trenutku priteče na cesto s katerekoli strani.

Na takih območjih velja najvišja dovoljena hitrost za katerokoli prevozno sredstvo le 10 km/h. To pravilo morajo seveda upoštevati tudi vozniki električnih e-skirojev, ki jih hitri, lahki in tihi skiroji zlahka premamijo v malce hitrejšo vožnjo po območju umirjenega prometa.

Ta prometni znak bo kmalu nadomestila nova različica, ki ima navedeno tudi najvišjo dovoljeno hitrost in bo zato manj dilem okoli pravil, ki veljajo na območju umirjenega prometa.

Koncept skupnega prometnega prostora spominja na koncept območja umirjenega prometa, vseeno pa nista enaka. Pri skupnem prometnem prostoru je poudarek na souporabi skupne površine. Na tem prostoru ni prometnih znakov in delitve površine glede na različne uporabnike, kar pa ne velja nujno za območja umirjenega prometa.

Na obeh prometnih znakih je upodobljenih več različnih udeležencev, nekateri pa so pojavijo na obeh znakih. Znaka nista pogosta in se še ne uporabljata dolgo. Tudi po barvi sta si podobna, zato je razumljivo, da delata preglavice. Priporočamo vam, da zdaj, ko pred seboj vidite oba prometna znaka, razmislite in se domislite svoje tehnike, da si ju boste zapomnili.

Kaj kažejo odgovori v našem testu?

Ob vprašanju smo prikazali znak za območje skupnega prometnega prostora.

Na vprašanje je odgovorilo 12.528 uporabnikov portala Vozimse.si in kar 47 % vprašanih je odgovorilo napačno. Največji delež (53 %) sodelujočih v kvizu je sicer pravilno izbralo med možnostmi, a še vseeno seštevek vseh deležev nepravilnih odgovorov kaže, da je potrebno ozaveščanje.

Delite zapis še s prijatelji, ki tega morda ne vedo, in preverite, kako uspešno boste prepoznali še druge znake, ki jih najpogosteje zamenjujemo.

Če vas vsebine o prometu in predpisih zanimajo, pa se prijavite na naše mesečne e-novice. Z nami boste okrepili znanje o cestnoprometnih predpisih in bontonu.

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.