Varne ceste Članek

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Čas branja: 5 minut

78-letna Jožica je pred nekaj leti ostala brez moža, ki je v družini edini vozil avto. Avtobusne povezave od njene hiše do prvega večjega kraja, kjer ima zdravnika, so slabe, otroci pa živijo na drugem koncu Slovenije. Njene stiske uspešno rešuje projekt PROSTOFER, ki starejšim nudi brezplačne prevoze, ko jih potrebujejo.

Spoznajte 7 nepogrešljivih “prostoferk”, ki so kot prostovoljne voznice našle veselje, priložnost za širjenje veselja, pa tudi način za ohranjanje vozniške kondicije. Njihova energija je vredna občudovanja. Bi se jim pridružili?

PROSTOFER je projekt zavoda Zlata mreža. Rešuje težave številnih starejših oseb, ki živijo izven mestnih središč in nimajo razvite mreže javnih prevozov. Povezuje starejše ljudi, ki potrebujejo prevoz, z aktivnimi vozniki in voznicami, ki radi priskočijo na pomoč. Prostoferke in prostoferji opravljajo dobro in plemenito delo, zanimiv pa je tudi njihov pogled na prostoferstvo. Prisluhnite jim.

Če rada voziš …

Prostoferke rade vozijo. Vedno odlično razpoložena gospa Irena Bogataj je ena od njih. Razmere na cesti je ne zmedejo, ker je pripravljena na vse. Hkrati pa se tudi rada pogovarja, kar dela njene vožnje še pestrejše. Pri takem delu se ne da izogniti tudi odkrivanju novih krajev. Mislite, da poznate vse stranpoti v svojem okolišu?

Trening srca

Kljub temu da je v globaliziranem in hitrem svetu včasih zaželena anonimnost, gospa Vesna Marija Maher ugotavlja, da jo vaščani prepoznavajo kot tisto, ki vozi. Spoznava ljudi vedrega duha in to vedrino tudi prostoferji širijo naprej. »Kot treniramo telo, moramo trenirati tudi srce in našo srčnost,« je čudovita misel, ki nam jo je podarila gospa Vesna.

Prostoferstvo več da kot vzame

Navdihujoča gospa Milena Stepan razume pomen uravnoteženosti življenja. »Nekaj daš in nekaj vzameš,« pravi. In zato prostovoljno šoferstvo vidi kot hrano za dušo. Ker ceni vsak trenutek življenja, svoj čas izkorišča tudi za pomoč drugim. To jo izpolnjuje, ohranja aktivno in žene naprej.

Izkušnje iz naših osvežitvenih voženj za starejše kažejo, da ženske v zrelih letih vozijo manj kot moški.

 

Za ohranjanje dobre vozniške kondicije bi morali vozniki prevoziti vsaj 4000 kilometrov letno, kar pa ženske redkeje dosežejo. Razlog je pogosto ta, da vožnjo edinega avtomobila v družini prevzame moški. Zato so prostoferke hkrati vzor odlične prakse ohranjanja vozniške kondicije v zrelih letih.

Leta so le številke

Energična gospa Valburga Jevšnik je najstarejša prostoferka v Sloveniji. »Pelam, kam čete,« s pristnim domačim naglasom pove Kozjančanka. Z rednimi vožnjami in nudenjem prevozov drugim ohranja kondicijo in vidno je, da 81-letnici te res ne primanjkuje. Čestitke, gospa Valburga!

Po šestih vožnjah v dnevu je polna energije

Gospa Jelka Huč pozna in razume težave starejših, ki potrebujejo prevoze. Je najbolj dejavna prostoferka, ki je opravila že 406 prevozov. Kljub temu nima nobene slabe izkušnje.

Aktivna je v več društvih, rada pomaga in pravi, da hitro dobi delo. Imamo srečo, da ob vsem tem najde čas tudi za prostoferstvo. Hvala!

Delo z ljudmi človeka obogati

»Ne maram obrekovanj, rada pa naredim kaj dobrega,« pravi Majda Rojc. To cenijo tudi njene stranke in z marsikaterimi je že presegla formalni odnos. Spoznala je nove znance in prijatelje, zato prostoferstvo razume kot delo z ljudmi, to pa tudi njo izpolnjuje.

Statistika prostovoljstva v Sloveniji kaže, da med spoloma ni pomembnih razlik glede vključenosti v prostovoljstvo ali razlik glede na področja, na katerih so moški in ženske najbolj aktivni. V zavodu Zlata mreža opažajo, da je med vsemi njihovimi prostovoljnimi vozniki, ki jih je več kot tisoč, le 305 prostoferk, natančneje le 27 %.

Če rabiš, poklič’!

Najmlajša prostoferka je Timea Štraus. Na to, da je najmlajša, je ponosna, in želi spodbuditi tudi druge, da se pridružijo.

Ko je na spletu opazila, da iščejo prostovoljce, je v prevozih starejših prepoznala svoje poslanstvo. Vseeno pa poudarja, da delo ni obvezujoče. Voziš, kolikor zmoreš. Medgeneracijsko sodelovanje pri projektu PROSTOFER pa 25-letnico »nafila z energijo« in razveseli.

Zavarovalnica Triglav podpira projekt PROSTOFER od njegove ustanovitve, prav tako pa spodbujamo ohranjanje vozniške kondicije v poznih letih, in sicer tako pri moških kot pri ženskah. Temu je namenjena akcija Osvežitvena vožnja za starejše z inštruktorjem.

Kako postati prostoferka oz. prostofer?

Brezplačni prevozi PROSTOFER so na voljo uporabnikom v 104 občinah po Sloveniji. Za vključitev v mrežo prostovoljcev se vsi vozniki lahko obrnejo na občino, v kateri živijo in je vključena v ta projekt, ali pa izpolnijo prijavnico na spletni strani www.prostofer.si.

Oznake članka: avtomobilisti

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.