CPP Situacija

Pojasnjujemo: Kolesarji v križišču

Čas branja: 2 minuti

So vas na kolesarskem izpitu učili levo v križišču zavijati z nakazano levo roko in vožnjo po sredi križišča? Pojasnjujemo, da ima kolesar pri zavijanju levo v križišču na voljo še eno, varnejšo možnost.

Nobene dileme ni, če je vodenje kolesarjev v križišču urejeno s talno signalizacijo. V tem primeru sledimo talnim označbam. Kaj pa, če talnih označb ni?

Možnost A: Križišče prevozite po sredini križišča

To pomeni, da se na svojem voznem pasu razvrstite na levo stran. Pred tem se s pogledom prepričajte, ali lahko premik opravite varno, nakažite smer vožnje z levo roko in se razvrstite na levo stran desnega vozišča. Če ste na prednostni cesti, zapeljite v sredino križišča. Počakajte na prosto pot oziroma upoštevajte pravilo srečanja in nato zapeljite po sredini križišča do novega pasu, kjer normalno nadaljujete pot ob desnem robu.

Ta način zavijanja levo je značilen za motorna vozila. Kolesar je med večjimi in močnejšimi vozili sredi križišča precej izpostavljen morebitni nevarnosti, ampak kljub temu je ta način zavijanja levo skladen z zakonodajo.

Možnost B: Križišče prevozite postopoma ob robu

Druga možnost je postopno zavijanje levo. To pomeni, da kolesar ne zapušča desnega roba ceste. Najprej prečka eno cesto in nato še drugo. Pri obeh prečkanjih cest mora preveriti, če je pot prosta.

Ta način je še najbolj podoben poti, ki jo pri prečkanju križišča opravi pešec. Res je ta možnost malenkost bolj zamudna, a strokovnjaki opozarjajo, da je bolj varna.

Izbira med obema načinoma je verjetno odvisna tudi od same situacije. V velikem ali zelo prometnem križišču je zagotovo bolje izbrati varnejšo možnost B, pri manjših in preglednih križiščih pa tudi možnost A ne predstavlja velike nevarnosti in se mnogi kolesarji raje odločijo za krajšo pot.

Kateri način je ljubši vam? Za boljšo predstavo obeh možnosti je tu še animacija.

Ne pozabite! Če s kolesom prečkate prehod za pešce, morate sestopiti s kolesa. Priporočamo, da preverite tudi druge najpogosteje spregledane predpise za kolesarje, in želimo srečno pot!

Oznake članka: avtomobilisti, cpp, kolesarji, križišče

Kaj delamo za varnejše ceste?

Zavarovalnica Triglav predstavlja: Velikani vožnje

Zakaj so starejši vozniki velikani vožnje in zakaj jih spoštujemo? Kako doživljajo promet nekoč in danes? In kako pri tem pomagajo naše Osvežitvene vožnje?

Starejši vozniki, preizkusite asistenčne sisteme

V sredo, 12. junija, vas vabimo na brezplačno delavnico v AMZS Center varne vožnje na Vranskem. Spoznali in preizkusili boste asistenčno-varnostne sisteme, ki so v pomoč starejšim voznikom pri varni in udobni vožnji.

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.