Prijave na Osvežitveno vožnjo za starejše so zaključene.

Ikona evidenčnega seznama za izpitno vožnjo.

Starejši vozniki so izkušeni vozniki

Ali veste, koliko kilometrov ste prevozili v svoji vozniški karieri? S kilometri pridejo izkušnje, z leti modrost. A za ohranjanje vozniške kondicije je potreben trening in osvežitev znanja.

Ikona knjige o CPP.

Zakaj bogate vozniške izkušnje niso dovolj?

Spreminjajo se cestnoprometni predpisi in prometna infrastruktura, avtomobili so vse bolj tehnološko dovršeni, promet pa je vse bolj dinamičen. Mnogo razlogov, da se za volanom lahko več ne znajdete, kot ste se nekoč. To pa vpliva na varnost v prometu: najprej vas samih, kot tudi sopotnikov in vseh ostalih udeležencev v prometu.

Ikona para za izpitno vožnjo.

Kako lahko pomaga osvežitvena vožnja z inštruktorjem?

Brezplačna osvežitvena vožnja je enkratna priložnost, kjer boste lahko osvojili novo znanje o prometu, osvežili vozniško spretnost in ponovno pridobili samozavest za volanom.

Zemljevid Slovenije.

Med prijavljenimi kandidati bomo izžrebali 150 voznikov, ki bodo svojo vožnjo osvežili v dveh korakih.

Najprej z brezplačno osvežitveno vožnjo v enem od naslednjih mest:

  • Ljubljana
  • Kranj
  • Celje

V drugem koraku pa se bo vsak voznik udeležil tudi treninga varne vožnje v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem.

Kaj je osvežitvena vožnja?

Osvežitvena vožnja je namenjena voznikom, starejšim od 60 let. Prijave potekajo od 12. junija do 30. julija 2022. Vsak voznik bo deležen:

  • Ene osvežitvene ure vožnje v enem od mest z izkušenim AMZS-jevim učiteljem varne vožnje s svojim lastnim avtomobilom. Učitelj varne vožnje bo opazoval vašo vožnjo in se na koncu pogovoril z vami. Z njim boste lahko razrešili vse svoje morebitne vozniške dileme. Vožnje bodo potekale konec avgusta in v začetku septembra 2022.
  • Treninga vožnje na Centru varne vožnje AMZS na Vranskem, prilagojen starejšim voznikom, ki bo potekal jeseni. Trening bo vodil isti učitelj vožnje, s katerim boste vozili po mestu, tako da bosta lahko dopolnila osveženo znanje. Trening bo potekal v majhnih skupinah v začetku oktobra 2022.

Obe izkušnji sta brezplačni.

Kaj je osvežitvena vožnja?

Preverite, kaj so o izkušnji povedali starejši vozniki, ki so se udeležili podobne akcije Ponovno na izpitno vožnjo.

Prvič sem izpit naredila pri 18 letih v tujini, potem pa še enkrat v Sloveniji pri 60 letih. Vsaj enkrat na teden se odpeljem na nekoliko daljšo vožnjo in tudi krožišča niso problem. Danes sem predvsem ugotovila, da mimogrede spregledam kak znak, zato moram biti na ta del, na CPP bolj pozorna. Bravo za akcijo! (Susara Južnič, 76 let)

Prijavite lahko tudi svoje starše

Ali pri svojih starših opažate negotovost pri vožnji? Vas je po tihem zaskrbelo za njihovo varnost ali za varnost njihovih vnukov, ki jih vozijo na dejavnosti?

Leta so vašim staršem prinesla premnoge izkušnje. Vam pa strahove in negotovost. Zato je morda čas, da zamenjate vloge. Da vi enkrat poskrbite zanje.

Povabite in prijavite jih na brezplačno osvežitveno vožnjo z inštruktorjem. Zanje boste naredili neprecenljivo veliko.

Prijavite lahko tudi svoje starše

Kdo so učitelji vožnje, ki bodo spremljali izžrebane voznike?

Z leti nam vsem voznikom pešajo moči, vendar se ta proces dogaja na vseh področjih življenja, zato spremembe pri sebi težje opazimo. Naš sistem je tak, da na voznika po opravljenem vozniškem izpitu popolnoma pozabimo, kar ni prav. Osvežitvena vožnja je zato pravi način za ohranjanje vozniške kondicije in znanja tudi v zrelih letih.

Manuel Pungertnik, vodja kompetenčnega centra voznikov AMZS ter učitelj varne vožnje

Vožnja na pamet je ena od pasti, ki se prikrade z desetletji vožnje. Ker bomo z vozniki šli tudi v Center varne vožnje na Vranskem, bodo res lahko občutili, kakšne so lahko posledice take vožnje – tokrat v varnem okolju. Veselim se druženja s starejšimi vozniki in vsakemu bom z veseljem čestital za pogumno odločitev, da vozi z nami.

Marko Bračič, učitelj vožnje in inštruktor varne vožnje

Pri starejših voznikih pogosto opazim strah pred tem, da bi jim odvzeli vozniško dovoljenje. Je neupravičen, a izhaja iz nepoznavanja pravil in novosti v prometu. Zato so starejši vozniki včasih zmedeni in se ravnajo le po občutku. Prav zato je smiselna osvežitvena vožnja – da vsakemu vozniku prinese nova znanja, novo samozavest na cesti in s tem tudi novo varnost.

Mitja Jeseničnik, učitelj vožnje in inštruktor varne vožnje

Pri starejših voznikih je pomembna vozniška kondicija, torej nabiranje kilometrov. Nedeljska vožnja ali dve nedeljski vožnji na mesec sta premalo in kmalu se pokažejo težave pri prestavljanju, sunkovitem zaviranju, pravilni uporabi sklopke. Vse to bo tudi del osvežitvene vožnje in na koncu te izkušnje bomo vsi ZMAGOVALCI.

Darko Daljević, učitelj vožnje in inštruktor varne vožnje
Aplikacija Drive

Poleg osveževanja znanja lahko pomaga tudi aplikacija DRAJV

Podatki kažejo, da so uporabniki DRAJV-a bolj varni vozniki, saj imajo med 15 % in 20 % manj škod v primerjavi z ostalimi vozniki.

Aplikacija DRAJV je enostavna za uporabo. Pred vožnjo vključite snemanje in telefon odložite na varno mesto. Po vožnji aplikacija oceni vašo vožnjo. Z varno vožnjo lahko pridobite tudi popust na avtomobilsko zavarovanje.

Preizkusite jo!

App store Google play App gallery

Kako do osvežitvene vožnje z inštruktorjem?

1. Prijavite se

Izpolnite prijavni obrazec in se uvrstite v žreb. Med prijavljenimi bomo za osvežitveno vožnjo izžrebali 150 voznikov. Prijavijo se lahko starejši od 60 let z veljavnim vozniškim dovoljenjem kategorije B in svojim avtom.

2. … ali prijavite svoje starše

Če pri svojih starših opažate upadanje vozniških spretnosti, se pogovorite z njimi in se skupaj prijavite. Tako boste poskrbeli za njihovo varnost, varnost njihovih sopotnikov in vseh drugih udeležencev v prometu.

3. Izberite termin

Po žrebu boste po e-pošti prejeli obvestilo in povezavo, preko katere boste lahko izbrali termin za vožnjo, ki bo najbolj ustrezal vašemu urniku. Nekaj dni pred terminom vas bomo nanj še spomnili. Za delavnico varne vožnje v Centru varne vožnje na Vranskem bodo termini določeni vnaprej.

4. Opravite osvežitveno vožnjo

Osvežitveno vožnjo boste v spremstvu izkušenega učitelja vožnje opravljali z lastnim vozilom. Tako boste znanje in spretnosti za volanom pridobivali z vozilom, ki ga poznate in ste ga vajeni ter se z njim vozite vsak dan.

5. Preverite vozniško znanje

Z učiteljem vožnje se boste po končani osvežitveni vožnji pogovorili o rezultatu in morebitnih napakah. Svetoval vam bo, kje in kako bi znanje lahko nadgradili ter odgovoril na vsa vaša vprašanja.

10 odgovorov, da boste speljali brez dvomov!

Akcija Osvežitvena vožnja z inštruktorjem je namenjena starejšim voznikom, ki bi radi osvežili cestnoprometne predpise, preverili poznavanje novejše prometne infrastrukture ter osvojili vozniško spretnost v prometnih situacijah, ki jih morda ne obvladajo več povsem suvereno. Prijavijo se lahko vozniki, starejši od 60 let, ki imajo veljavno vozniško dovoljenje kategorije B in lasten avtomobil. Starost prijavljenih voznikov ni omejena navzgor.

Dopolnili boste znanje o cestnoprometnih predpisih in novostih v prometni infrastrukturi, dobili odgovore na morebitna vprašanja o delovanju in funkcionalnostih svojega avtomobila, povadili vozniške reakcije v varnem okolju Centra varne vožnje Vransko in pridobili vozniško samozavest. Inštruktor bo sproti odgovoril na vaša vprašanja in negotovosti, ki se vam pojavljajo pri vožnji in prometnih situacijah.

Ob dogovorjenem terminu vas bo na izhodiščni točki sprejela hostesa in izkušen AMZS-jev inštruktor varne vožnje. Povabil vas bo za volan vašega avta, sam pa bo sedel na sovozniški sedež in opazoval vašo vožnjo in se z vami pogovoril o vaših vozniških izzivih in napakah.

Osvežitvena vožnja v okviru akcije Zavarovalnice Triglav je popolnoma brezplačna. Vključuje 45-minutno vožnjo z učiteljem vožnje, analizo napak ob koncu vožnje in vzpodbudo za varno vožnjo v prihodnje. Oktobra 2022 pa boste udeleženci obiskali še Center varne vožnje na Vranskem, kjer boste v manjših skupinah pod vodstvom vašega inštruktorja v varnem okolju zvadili še reakcije ob nepredvidljivih situacijah v prometu.

Med vsemi prijavljenimi vozniki bomo izžrebali 150 voznikov, ki bodo opravljali osvežitveno vožnjo. Prijave bodo potekale od 12. junija do 30. julija 2022, vožnje pa bodo potekala konec avgusta oziroma v začetku septembra. O rezultatih žreba bomo sodelujoče obvestili po e-pošti.

Vožnje bodo izvedene v treh krajih, in sicer v Ljubljani, Kranju in Celju. Za vsako mesto bodo učitelji vožnje pripravili traso, ki bo vključevala prometne situacije, iz katerih se lahko vozniki največ naučimo.

Ne. Prosimo vas le, da na dogovorjeni termin pridete spočiti, ste točni in pred tem ne uživate alkohola.

Aplikacija DRAJV meri nekatere dejavnike, ki vplivajo na varno vožnjo: hitrost ter sile pri pospeševanju, zaviranju in sile v ovinku. Na koncu vsake vožnje poda oceno, ki vam pove, ali ste vozili varno. Tako lahko spremljate svoje vozniške navade skozi daljše časovno obdobje.

V Zavarovalnici Triglav že vrsto let pripravljamo številne aktivnosti, katerih cilj je prispevati k večji prometni varnosti in boljši vozni kulturi. Želimo si, da se čim več voznikov zave pomena rednega obnavljanja vozniškega znanja in k obnavljanju spodbudi tudi ostale.

Nikakor. Rezultate voženj bomo zbirali anonimizirano, torej brez imen voznikov, in jih analizirali glede na pogostost nekaterih napak oziroma težav. Tako bomo še bolje razumeli, katere vsebine bi bile najbolj koristne za voznike, ki jih poglobljeno obravnavamo med vsebinami na strani vozimse.si.

Nismo odgovorili na vaše vprašanje?

Če imate v zvezi s ponovitvijo izpitne vožnje še kakšno vprašanje, nas lahko kontaktirate.