Bonton Članek

5 razlogov za avtomatski menjalnik

Čas branja: 3 minute

Se vam zdi, da bi se težko navadili na nov način vožnje, ker vse življenje vozite avto z ročnim menjalnikom? Ste vedeli, da so starejši vozniki lahko dlje mobilni zaradi avtomatskega menjalnika? O menjalnikih smo povprašali inštruktorja varne vožnje Mitjo Jeseničnika in izkušenega avtomobilističnega novinarja Sašo Kapetanoviča. Oba sta z nami delila izkušnje in nasvete.

Avtomobili s samodejnim menjalnikom so med vozniki vse bolj sprejeti. Seveda pa imamo med vozniki tudi zaprisežene tradicionaliste in prav njim bo ta članek najbolj koristil. Kaj omogoča avtomatski ali samodejni menjalnik?

1) Boljše upravljanje vozila. Še posebej manjšega.

Ustrezna in pravočasna reakcija voznika je bistvena za uspešno reševanje kritičnih situacij. »In ravno z vidika pravočasnosti smo v vozilih z avtomatskim menjalnikom v prednosti, saj avtomobilska senzorika z menjalnikom upravlja hitreje in natančneje, kot je to sposoben človek,« je povedal inštruktor varne vožnje pri AMZS, Mitja Jeseničnik.

Se vam zdi, da so avtomatski menjalniki namenjeni le velikim avtomobilom višjega cenovnega razreda? Avtomobilistični novinar Saša Kapetanovič se s tem ne strinja: »Glavne prednosti vidim ravno pri manjših avtomobilih, ki pri vožnji v mestu opravijo več speljevanj, zaviranj in posledično pretikanj. Samodejni menjalniki, predvsem tisti z dvojno sklopko, so zaradi nižje cene izdelave še najbolj primerni za vgradnjo v male mestne avte.«

Avtomatik, avtomatski menjalnik ali samodejni menjalnik?

V pogovornem jeziku najpogosteje slišimo za avtomatike. Lepša in primernejša za zapis je besedna zveza avtomatski menjalniki. Strokovnjaki in novinarji, ki skrbijo tudi za razvoj strokovnega jezika, pa uporabljajo še besedno zvezo samodejni menjalnik. Ta namreč zajema avtomatske, robotizirane dvosklopčne menjalnike in brezstopenjske ali CVT menjalnike.

2) Razbremenitev kognitivnih procesov

Saša Kapetanovič nam je pojasnil, da so bili nekoč samodejni menjalniki v svojem delovanju precej nerodni, neodločni in počasni. A danes je to drugače. »Poznamo različne tehnologije samodejnega pretikanja in prav vse so v svojem razvoju doprinesle k temu, da imamo ta hip odlične menjalnike, ki so tihi in nezaznavni.«

Če vam ni treba misliti na menjavanje prestav, ker vozilo to naredi samodejno in ravno takrat, ko je to optimalno zanj, vam to prihrani eno skrb. »Razbremenitev kognitivnih procesov bo zagotovo ugodno vplivala na lažje in natančnejše reakcije tam, kjer ima voznik še vedno 100-odstotni nadzor. Npr. pri izbiri ustrezne smeri ali uporabi zavore,« odlično argumentira Jeseničnik.

Seveda pa omenjena razbremenitev ne pomeni, da lahko voznik poseže po mobilnem telefonu ali katerem drugem motilcu pozornosti.

3) Lažja koordinacija gibov

Vozniki ste vešči upravljanja sklopke. To se vam gotovo zdi samoumevno in nezahtevno opravilo, a v resnici ni tako preprosto. Tega se najbolj zavedajo mladi vozniki, ki se šele učijo koordinacije gibov, in starejši vozniki, ki jim telo počasi peša. Prav slednjim avtomatski menjalnik ponuja dobrodošlo pomoč, s katero lahko ostanejo dlje časa mobilni in varni.

Tudi inštruktor varne vožnje opozarja, da je usklajevanje koordiniranega gibanja dveh nog precej zahtevnejše opravilo kot upravljanje le ene noge. Promet namreč ne čaka, ampak se včasih odvija tudi hitro in nepredvidljivo. »Ko moramo ob tem še hitro izvesti natančne gibe rok za izbiro ustrezne prestave, nakazati smer s smernikom, ob tem spremljati vrvež okoli nas in varno izbrati prostor za vključevanje v promet, se človek upravičeno vpraša: Kaj mi je vsega tega treba? … Vsemu temu bomo lažje kos, če bomo tehnologiji dopustili, da nam pomaga,« svetuje Jeseničnik.

4) Boljša opravilnost asistenčnih sistemov

»Večina sodobnih asistenčnih sistemov je polno opravilnih le, če sodeluje s samodejnim menjalnikom,« izpostavlja avtomobilistični novinar, ki je skozi leta preizkusil že številne avtomobile. »Poleg udobja avtomatskega pretikanja dobite še pomagala, kot so aktivni tempomat, sistem zaviranja v sili, pomoč pri parkiranju, asistenca pri vožnji v prometnem zastoju in drugi.«

Če so asistenčni sistemi še ena noviteta, ki vas skrbi, in se vam zdi, da ji niste kos, preberite članek o tem, kako izbrati asistenčne sisteme za svoje vozilo.

5) Splača se

Na koncu poglejmo še finančno plat, ki gotovo ni zanemarljiva.

»Če smo nekoč rekli, da je pametno kupiti avto s klimo, ker ga boš lažje prodal, je danes enaka situacija s samodejnim menjalnikom,« pove Kapetanovič. »Tudi z vidika servisiranja samodejni menjalniki niso več strah in trepet za denarnico. Ob rednem in skrbnem vzdrževanju pa je njihova življenjska doba zelo dolga.«

Ste še vedno v dvomih?

Mitja Jeseničnik opaža, da smo Slovenci kar zagrizeno zvesti klasični prestavni ročici. V strahu pred spremembami in prilagajanjem odlašamo s preizkusom napredka v avtomobilski industriji in vse prehitro zaključujemo, da to ni za nas, da tega ne potrebujemo. Priporoča, da po avtomatskem menjalniku posežete čim prej.

Zapomnite si vsaj ta napotek:

»Bodite pogumni in naredite korak, za katerega boste v prihodnosti hvaležni sami sebi.« - Mitja Jeseničnik

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.