Vozim se logo Vozim se logo Triglav logo Triglav logo Triglav logo
CPP Članek

Pojasnjujemo: Svetlobne oznake na vozilih

Čas branja: 3 minute

Veste, kaj pomenijo posebne svetlobne oznake na vozilih in kaj storiti, kadar nanje naletite na cesti? Preverite v spodnji tabeli in postanite še varnejši ter obzirnejši udeleženec v cestnem prometu.

Svetilke na vozilih Kaj pomenijo? Kaj morate storiti?
Dve modri utripajoči svetilki (+ včasih vozilo nase dodatno opozarja s sireno) Vozilo s prednostjo: gasilci, reševalci, policija Vozilu morate omogočiti prosto pot. Če je treba, se ustavite ob robu ali zunaj vozišča.
Dve modri utripajoči svetilki + kratek zvočni znak s sireno Vozilo s prednostjo: policija Če je za vami policijsko vozilo s temi znaki, postopno zmanjšajte hitrost in ustavite ob robu ali zunaj vozišča. Nihče ne sme zapustiti vozila, dokler policist tega ne dovoli.
Modra svetilka + svetlobna tabla Vozilo s prednostjo: policija Postopno zmanjšajte hitrost in ravnajte po odredbi, izpisani na svetlobni tabli.
Modra in rdeča svetilka + zvočni signal Vozilo za spremstvo Vsi udeleženci se morate takoj umakniti z vozišča, ustaviti vozila ob robu ali zunaj vozišča in dati vozilu za spremstvo ter vozilom, ki ga spremljajo, prosto pot.
Modra in rdeča svetilka Vozilo za spremstvo – zaključno vozilo Ko mimo vas odpelje zaključno vozilo, smete nadaljevati vožnjo.
Rumena svetilka Opozorilna svetilka na različnih vozilih tehničnih ali drugih služb Vozite posebej previdno. Po potrebi ustavite vozilo.

Še pravilo: Vozilom s prednostjo, vozilom za spremstvo in vozilom v spremstvu ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije. Čeprav se vam morda zdi iznajdljivo, naj vam raje ne pride na misel, da bi se priključili enemu od naštetih vozil. To je namreč prekršek, za katerega boste morali odšteti 160 evrov kazni.

Bi radi preverili svoje poznavanje in razumevanje svetlobnih oznak na vozilih? To lahko storite s pomočjo našega kratkega testa.

Prijavite se na e-novice

Vsak mesec berite o manj znanih pravilih CPP, osvežujte svoje znanje o cestnem bontonu in ostanite varen voznik!

Kaj delamo za varnejše ceste?

Anketa: Nove funkcionalnosti v DRAJV-u

Ste redni ali vsaj občasni uporabnik mobilne aplikacije DRAJV? Katere izboljšave in nadgradnje aplikacije bi se vam v prihodnje zdele najbolj dobrodošle? Delite z nami svoje predloge, da bo DRAJV še bolj atraktiven in vsestranski.

Anketa: Kaj bi radi doživeli z nami?

Na portalu Vozim se smo osvežili marsikatero CPP temo, upamo si govoriti tudi o cestnem bontonu. A ne želimo ostati le pri teoriji. Zanima nas praksa, vožnja, vse tisto, kar doživimo za volanom. Tu je priložnost, da nam poveste, kaj bi pa radi vi in kakšnih izkušenj si želite vi. Rešite kratko anketo in nam s svojimi odgovori pomagajte sooblikovati naše akcije in portal Vozim se.

Adrenalinska rally vožnja s prvakom Rokom Turkom

Zaključek letošnje akcije Ponovno na izpitno vožnjo je bil ekskluziven in adrenalinski! Izžrebano nagrajenko in nagrajenca je državni prvak v rallyju Rok Turk popeljal na adrenalinsko vožnjo s svojim tekmovalnim vozilom. Na poligonu Centra varne vožnje na Vranskem pa sta nagrajenca tudi sama preizkusila privlačnost dinamične vožnje s posebnim izvenserijskim športnim vozilom. Preverite, kako je bilo! 3 … 2 … 1 … Gas!

Kako se upreti silam v ovinku?

Mnogim je bilo malo mar za fiziko v šoli, a ko govorimo o varni vožnji skozi ovinek, se ji ne moremo izogniti. V tokratnem članku bomo pogledali, kaj se zares dogaja z avtomobilom, ko zapeljemo v ovinek, in kako pri tem ohraniti nadzor. Videli boste, da so sodobni pametni telefoni res zelo pametni in da nam lahko pomagajo pri izboljšanju vožnje. Uporaben nasvet iz prakse pa bo z nami delil Rok Turk, državni prvak v reliju.

DRAJV – ena aplikacija in kup razlogov za uporabo

Navade, tudi vozniške, so železna srajca. Kako odložiti staro srajco slabih vozniških navad in postati varnejši voznik? Mimo nas gredo opozorila policije, črne statistike, globe. Kaj pa pozitivna motivacija? Pogovarjali smo se s petimi vozniki, ki uporabljajo aplikacijo DRAJV, ki ne kaznuje slabih vozniških navad, ampak vzpodbuja dobre.