CPP Članek

Vožnja v napačno smer na avtocesti

Čas branja: 4 minute

Vožnja v napačno smer je ena največjih napak, ki jih lahko storite na avtocesti. Je smrtno nevaren prekršek, s katerim voznik ogrozi sebe in ostale udeležence v prometu. Zakaj kljub opozorilom pride do vožnje v napačno smer? Kaj je treba storiti, če se to zgodi vam? In kako se boste odzvali, če srečate vozilo, ki na avtocesti vozi v napačno smer?

Na vprašanje, kaj se dogaja z voznikom, ki zapelje na avtocesto v napačno smer, ni enoznačnega odgovora. To dejanje je namreč lahko nenamerno ali namerno. Verjetno ni treba poudarjati, da je slednje krepko sporno, neodgovorno in objestno.

Najpogosteje gre pri vožnji v napačno smer za obliko zmedenosti, pri kateri voznik očitno ne zazna prometne signalizacije in dogajanja v okolici. Razlogi, da pride do tolikšne zmedenosti, so lahko različni. »Ravnanje udeležencev cestnega prometa je odvisno od njihovega psihofizičnega stanja. Na navedeno lahko vpliva več dejavnikov, kot so alkohol, droge, zdravila, druge psihoaktivne snovi ali bolezensko stanje,« pojasnjujejo pri policiji.

V letu 2020 je operativno-komunikacijski center policije prejel 98 obvestil o vožnjah v napačno smer, v letu 2021 pa 97 obvestil. V zadnjih dveh letih je bil na slovenskih cestah zaradi epidemioloških ukrepov promet zmanjšan, a vseeno je v napačno smer na avtocesto v povprečju zapeljal nekdo vsake 3,7 dni.

Kljub velikemu številu prijav pa je ujetih prekrškarjev razmeroma malo. »V letu 2020 je bilo ugotovljenih 12 kršitev vožnje v napačno smer, v letu 2021 pa 19 kršitev,« so nam povedali na policiji. Kljub temu da je obračanje vozila prek voznih pasov nevarno, nekateri to storijo in jih je potem zelo težko ujeti ali jim dokazati prekršek. Zgodi se tudi, da storilec prekrška zapusti avtocesto, preden se sreča s policijo.

Kaj je treba storiti, če vozite v napačno smer?

Predstavljajte si, da ste nevede storili napako, spregledali znak in zapeljali na avtocesto v napačno smer. Vozili bi po svojem desnem pasu, a če bi nenadoma zagledali bližajoče se vozilo, bi zelo verjetno zavrli. To je najbolj značilna reakcija, a pomembno je, da se čim prej in varno s prehitevalnega pasu umaknete na odstavnega ali na rob vozišča. Tam se ustavite, saj boste tako najmanj ogrožali sebe in druge. Vklopite vse štiri utripalke, zasenčene luči in pokličite 113. Policija bo ustrezno zavarovala kraj in organizirala reševanje.

Nikakor ne vozite vzvratno, da bi se vrnili na priključek. Prav tako ne vozite naprej po odstavnem pasu in ne obračajte vozila prek voznih pasov.

Če ne veste, kje ste, je dobra rešitev, da uporabite oranžni stebriček s telefonom za klic v sili. Operater bo točno vedel vašo lokacijo in organiziral reševanje. Preden pa izstopite iz vozila, si nadenite varnostni brezrokavnik, ki je zaradi odsevnikov dobro viden tudi v temi. Ko zapustite vozilo, se umaknite za jekleno ograjo. Upoštevajte navodila, ki vam jih bo dal operater, in ostanite umaknjeni od vozišča. Njihov glavni cilj bo, da preprečijo kakršnekoli poškodbe.

Kot smo že omenili, je v takih primerih pogosta zmedenost. Koristno je, da zato premislite svoje ravnanje že prej – na primer ob branju tega članka – in se poskusite v trenutku zmedenosti spomniti pravilnih potez.

Kakšna je kazen za vožnjo v napačno smer na avtocesti?

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) pravi, da je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana, in ker gre za eno od večjih napak, tudi kazen ni nizka. Globa za takšno dejanje je najmanj 1.200 EUR, hkrati pa pridobite tudi 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.

Kaj storiti, če opazite vozilo, ki vozi v napačno smer?

Kako ukrepati, če med vožnjo po avtocesti opazite vozilo, ki vozi v napačno smer? DARS svetuje, da ostanete mirni, nato pa je potrebno tudi malce predvidevanja.

Vozilo bo verjetno vozilo po prehitevalnem pasu, saj je to z njegovega vidika desni pas. Vi zato zmanjšajte hitrost, a pri tem ne pretiravajte, da ne sprožite prehitevanja. Umaknite se na desni vozni pas in povečajte varnostno razdaljo. Ta vam bo omogočala manevrski prostor, če bi prišlo do srečanja. Vsekakor pa, če je možno, zapustite avtocesto na izvozu ali zapeljite na počivališče, saj je umik pred vozilom, ki vozi v napačno smer, najvarnejša rešitev.

Če lahko, pokličite policijo na številko 113 ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na številko 1970. Še bolje je, da to stori vaš sopotnik, če je v vozilu. Povprašali vas bodo po lokaciji, kjer ste opazili vozilo, ki vozi v napačno smer, po tipu vozila, barvi in če ste si morda zapomnili registrsko oznako. Vsaka od teh informacij bo v postopku koristna.

Kaj storite, če zaznate obvestilo o vozilu, ki na avtocesti vozi v napačno smer?

Obvestilo, da vozilo vozi v napačni smeri, se bo hitro po prijavi slišalo po radiu, med prometnimi informacijami ali pa ga boste lahko opazili na opozorilnih tablah. Če zaznate tako obvestilo in se vozite na omenjenem odseku, so splošni nasveti:

  • Zmanjšajte hitrost vožnje.
  • Ne prehitevajte.
  • Upoštevajte varnostno razdaljo, saj bi voznik pred vami lahko nenadoma zavrl in v tem primeru potrebujete nekaj časa za reakcijo.
  • Vozite le po voznem ali celo odstavnem pasu. Še bolje je, da se umaknite na prvo počivališče in ne tvegate srečanja z nasproti vozečim vozilom.

Ne spreglejte jih!

Na izvozih z avtoceste ali hitre ceste vas na napačno smer vožnje opozarja več zaporednih znakov.

Na najbolj kritičnih izvozih pa je DARS narisal tudi talne 3D-označbe, ki delujejo kot vizualne ovire, da bi vsaj te opozorile voznika, ki želi zapeljati na avtocesto.

Zapomnite si vsaj ta napotek:

Če med vožnjo po avtocesti opazite vozilo, ki vozi v napačno smer, zmanjšajte hitrost in se mu umaknite na desni vozni ali celo odstavni pas. Vklopite vse štiri utripalke in, če lahko, pokličite 113.

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.