Varne ceste Situacija

Je tudi vaše otroke v šolo spremljal kuža Pazi?

Objavljeno: oktober 2019
Čas branja: 5 minut

Le kdo ne pozna kuža Pazija, simpatičnega rumenega kužka z velikim rdečim srcem? Z njegovo pomočjo in s pomočjo rumenih rutk je vrsta generacij prvošolčkov ničkolikokrat varno prehodila pot v šolo in nazaj.

Če hodi peš, je to 380 poti na leto za vsakega prvošolca, in v Zavarovalnici Triglav si prizadevamo, da je vsaka od teh poti prehojena varno.

Kljub zavedanju, da so pešci, še posebej otroci, najranljivejši udeleženci prometa, je po podatkih Javne agencije za varnost prometa v letu 2019 življenje izgubilo več pešcev kot leto poprej, to je skupno 11 pešcev. Od tega se jih je kar 5 smrtno ponesrečilo med prečkanjem ceste. Šolarji pa se vedenja v prometu šele učijo. Zaradi drugačnega zornega kota vidijo manj, zaradi pomanjkanja izkušenj pa tudi prometnih situacij ne morejo pričakovati kot jih odrasli. Generalna policijska uprava navaja, da jih na poti v šolo najpogosteje ogrožajo:

 • slaba vidnost,
 • nepravilno prečkanje vozišča in
 • hoja preblizu desnega roba vozišča.

Če je prvošolček brez rutke, ste lahko kaznovani starši

Trikotna rumena rutka prispeva k vidnosti otroka, ki jo nosi, zato je po Zakonu o varnosti cestnega prometa (ZPeCP) obvezna za vse prvo- in drugošolce. Zakon v 93. členu rumenih rutk ne zapoveduje zgolj na poti v šolo in iz nje, temveč tudi ponoči in ob slabši vidljivosti. Prav tako je v zakonu določeno, da je neupoštevanje predpisa prekršek, za katerega bo globa doletela otrokove starše, posvojitelje, skrbnike oziroma rejnike.

Zakonsko so rumene rutke predpisane že od leta 1980, prav toliko časa pa to skrb staršem lajšamo v Zavarovalnici Triglav. Že od začetka veljave omenjenega zakona vsako leto za vse prvošolce zagotovimo prepoznavne rumene rutke, starši in učitelji pa otroke opominjajo, da morajo rutko nositi, da bodo v prometu bolje opazni.

Kako poskrbeti, da rutka ne ostane doma

Ne le zakon, tudi varnost v prometu in učiteljice zahtevajo, da si otroci vsak dan nadenejo rumeno rutko. A ker so jutra z majhnimi otroki živahna in se hitro zgodi, da otrok v šolo pride brez rutke, priporočamo, da uporabite majhen trik. Rutko naj otrok vsak dan, ko se vrne domov, obesi na obešalnik, kjer visi njegova jakna. Najprej obesi rutko, nato jakno – in ko se bo spet odpravljal ven, ga bo jakna spomnila na rutko.

Ker pa so otroške poti polne razburljivih dogodivščin, se včasih kakšna rutka tudi izgubi. Če se to zgodi, lahko otrok s starši napiše pismo kužu Paziju, ki lastnoročno odgovori na vsa prejeta pisma in rutko tudi z veseljem pošlje.

Kuža Pazi septembra obišče preko 60 šol

Vloga kuža Pazija je največja na področju cestnoprometne varnosti. V prvih tednih septembra je njegov urnik poln obiskov šol in prvošolcev, saj ga v svoje učilnice in na prehode za pešce povabi prek 60 šol.

Fotografija skupine prvošolcev z rumeno rutko, ki se v družbi kuža Pazija učijo pravilnega prečkanja ceste.

Če mu urnik dopušča, se z veseljem odzove na vabila osnovnih šol. Tam si prizadeva čim več vedoželjnih šolarjev naučiti osnovnih prometnih pravil. Nadene si odsevni jopič in znak »ustavi se« ter skupaj s prostovoljci prometniki pred osnovnimi šolami skrbi za varno prečkanje šolarjev.

Seveda pa ni prisoten le na prehodih za pešce – kuža Pazi znanje o prometnih predpisih deli tudi na sprehodih po krajih, kamor ga povabijo, preko videovsebin ali na obiskih v razredih. »Še danes se spomnim tiste šolske ure, ko nas je obiskal kuža Pazi. Skupaj z njim smo se odpravili na sprehod po kraju naše šole. Med potjo nam je kazal prometne znake in nas skupaj z učiteljico učil prometnih pravil. To je bila šolska ura, ki se mi je najbolj vtisnila v spomin,« se obiska kuža Pazija z veseljem spominja Gregor Pogačnik, ki je v šolske klopi sedel pred 13 leti.

Šolarji mu z zanimanjem prisluhnejo, saj na njim prijazen način predstavi najosnovnejša prometna pravila, ko se skupaj sprehodijo skozi različne situacije v prometu. V družbi kuža Pazija otroci ponovijo ali se naučijo pred prečkanjem ceste pogledati levo – desno – levo, dvigniti roko in opozoriti voznike nase, vzpostaviti očesni stik z voznikom, ustaviti na črti vidljivosti, preveriti varnost prečkanja ceste in razumeti pomen najpogostejših prometnih znakov v bližini šol. Jeseni 2019 so ga gostili tudi učenci in učiteljice prve triade na OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, kjer so po obisku sklenili: »Kuža Pazi je odličen za motivacijo učencev v učnem sklopu Promet. Otroci s kužem Pazijem spoznajo in se učijo lepega vedenja v prometu.« Njegova vloga pa se ni zaključila, ko je šolo zapustil. Učiteljice pravijo, da je otrokom »ostal v spominu, saj so ga omenjali celo pri utrjevanju učne snovi«.

Kuža Pazi svetuje staršem

Kuža Pazi sicer v prvi vrsti nagovarja otroke, vseeno pa je pripravil tudi nekaj nasvetov za starše.

 • Pri hoji po pločniku ali ob robu ceste majhnega otroka vedno držite za roko, da vas ne more nenadoma spustiti in steči na vozišče, ker je tam opazil nekaj zanimivega.
 • Vedno hodite tako, da ste med otrokom in vozili. Kadar ni pločnika, hodite ob levem robu vozišča, tako da vidite nasproti vozeča vozila.
 • Ob mraku in slabši vidljivosti poskrbite, da je otrok kot udeleženec v prometu viden.
 • Otroka o prometni varnosti učite na zanimiv in privlačen način, lahko poskusite tudi s kakšno od namiznih iger o prometni varnosti.
 • Naučite otroka v prometu poslušati in opazovati.
 • Naučena osnovna pravila v prometu z otrokom večkrat ponavljajte, preverjajte, pojasnjujte …
 • Otrokom bodite najboljši zgled.

Maskota Zavarovalnice Triglav piha že 21. svečko

Kuža Pazi je v šolske klopi pospremil že 21 generacij otrok ter ostal zvest načelom, ki oblikujejo njegovo osebnost in poosebljajo skrb Zavarovalnice Triglav za najmlajše. Prijateljstvo, optimizem, domišljija in iskrenost so lastnosti, ki najbolje opišejo njegovo poslanstvo in ki poleg njegovega rumenega kožuščka utelešajo njegove zabavne, izobraževalne in preventivne akcije. Postal je pomemben člen pri izobraževanju in vzgoji najmlajših v prometu in tudi širše, saj otroke spremlja tudi na športnih dogodkih, na primer v Planici.

Njegovo današnjo podobo je ustvarila Lila Prap, Tina Mal pa je lik oživila v slikanici, kjer bratec in sestrica na šolskem igrišču srečata prijaznega kužka. Kadar se kot maskota pojavlja na dogodkih ali v šolah, se vanj prelevijo skrbno izbrani mladi, ki morajo prav tako deliti njegove vrednote. Kristjan, ki je kostum maskote oblekel že večkrat, je vsakič znova navdušen nad sprejemom, ki ga je deležen: »Otroci v bližini kuža Pazija pozorneje prisluhnejo učiteljicam ali policistom, ki jih učijo najosnovnejših prometnih pravil. Všeč mi je, da na ta način, v kostumu kuža Pazija, tudi jaz prispevam k varnosti najmlajših na cesti. Poleg tega otroci maskoto kuža Pazija tudi pogosto objemajo, zato vem, da ga imajo res radi.« Kristjanovo opažanje pa je potrdila tudi Irena Pintarič iz vrtca pri OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, ki je poudarila, da je obisk kuža Pazija zelo dobrodošel kot spremljevalec policista, saj pritegne pozornost in poslušnost otrok, ko se pogovarjajo o tem, »da morajo biti otroci v sedežu ravno tako pripeti z varnostnim pasom, kako prečkajo cesto in o uporabi mobitelov v avtu«.

Kuža Pazi se z veseljem odzove tudi na čistilne akcije v okolici šol in vrtcev, kjer otroke uči recikliranja odpadkov, z njim pa otroci spoznavajo tudi nasvete o varni rabi interneta, o zdravi prehrani in telesni aktivnosti, o varnosti v hribih in o prednostih telesne aktivnosti nasploh.

Kuža Pazi obišče tudi nove prehode za pešce v bližini šol in uradne postavitve prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«.

Skupinska fotografija kuža Pazija in predstavnikov lokalne skupnosti pri novo postavljenem prikazovalniku hitrosti Vi vozite.

Osebna izkaznica programa

 • Program: Kuža Pazi
 • Trajanje aktivnosti: od leta 1998
 • Odgovorna oseba pri Zavarovalnici Triglav: Julija Kotnik, upravljanje blagovne znamke

Oznake članka: pešci, preventiva

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.