Bonton Video

Video: Atmosferci preverjajo varnost električnih baterij

Čas branja: 8 minut

Verjetno ste že brali šokantne novice iz tujine, kako je zagorel električni avto in da so ga gasilci morali potopiti v 16000 litrov vode? Tega v novem videu Atmosfercev z ekipo Heavy Rescue ne boste videli. Nedvomno bi bil tak posnetek spektakularen, a nevaren za ljudi in naravo. Ob požaru električnega vozila namreč lahko pride do eksplozij in strupenih izpustov v okolje.

Atmosferci in ekipa Heavy Rescue so v praksi preverili le, kaj se zgodi, če zagori zgolj ena prava avtomobilska baterijska celica. Upoštevajte, da je v povprečnem električnem avtomobilu 250 takih celic.

»Šokantno novico« tega videa je izpostavil Boštjan Žagar, komandir 2. izmene Gasilske brigade Ljubljana in član Heavy Rescue: bistveno več požarov se zgodi v objektih, do katerih pride ob polnjenju električnih skirojev in drugih manjših električnih prevoznih sredstev, kot je požarov zaradi prometnih nesreč z električnimi avtomobili.

Zato so Atomosferci v videu zbrali tudi nekaj nasvetov za lastnike električnih koles in električnih skirojev. Ta na videz nedolžna manjša prevozna sredstva lahko povzročijo veliko materialno škodo, če lastniki ne upoštevajo pomembnih navodil. Ti požari so nevarni predem zato, ker se hitro razširijo še na objekte.

Zavarovalnica Triglav in gasilci si delijo enako poslanstvo – poskrbeti za varnost v najtežjih trenutkih naših življenj. Že vrsto let Zavarovalnica Triglav podpira gasilce tako na lokalnem nivoju kot na najvišjem profesionalnem nivoju, kot je na primer izobraževanje v sklopu sistema Heavy Rescue.

Vas zanima še več o gasilskem delu in izzivih? Prisluhnite pogovoru s komandirjem 2. izmene Gasilske brigade Ljubljana in članom ekipe Heavy Rescue Slovenia Bojanom Žagarjem, ki je gostoval v podkastu Atmosferci.

Kaj delamo za varnejše ceste?

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.

E-skiro: 6 pasti in 6 rešitev za varno vožnjo

6 stvari, ki jih morate vedeti, da bo vaša vožnja z e-skirojem varna. Svoje veščine in spretnosti pa lahko preizkusite tudi na simulatorju e-skiroja.

Osvežitvena vožnja za motoriste

Kaj je še boljši način od treninga na poligonu, da povadite svoje motoristične spretnosti? Osvežitvene vožnje za motoriste z inštruktorjem.