Varne ceste Članek

Oglejte si Heavy Rescue od blizu

Čas branja: 3 minute
Foto: Blanka Kroflič

Ste že slišali za Heavy Rescue? To je usposabljanje gasilcev in spektakel v enem. Udeleženci od blizu spoznajo, kaj pomeni tehnično reševanje ob prometnih nesrečah. Gasilska vozila, zaščitna oprema za posredovanje v požarih, simulator v požarnem kontejnerju, sistem za potopitev vozila v vrečo in še veliko drugega zanimivega bo ponudil Heavy Rescue Slovenia 2022, ki se bo dogajal od 9. do 11. septembra 2022 na parkirišču pred trgovino E. Leclerc v Mariboru. Bi se dogodka udeležili tudi vi?

Heavy Rescue je prvenstveno namenjen prostovoljnim in poklicnim gasilcem z izkušnjami. Udeležilo se ga bo okoli 250 gasilcev iz 7 držav, še več pa bo obiskovalcev na odprtem sejemskem prostoru, ki si bodo ogledali številne zanimive in poučne prakse. Usposabljanje bodo vodili priznani inštruktorji iz podjetja Weber Rescue in morda za delo reševalca navdušijo tudi vas.

Novost na dogodku bo tudi aktivna razstavna točka, kjer bodo obiskovalci v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav izvedeli vrsto informacij o električnih vozilih. Kaj so prednosti in slabosti električnih vozil? Kaj storiti ob nesreči ali požaru električnega vozila? Vas zanimajo odgovori na ta vprašanja?

50 izžrebancem omogočamo brezplačen obisk tega ekskluzivnega dogodka

Obiskovalcem sta na voljo dva dneva:

 • petek, 9. september, in
 • nedelja, 11. september.

Za lažji izbor dneva preverite, kaj se bo v Mariboru dogajalo in kaj si boste lahko ogledali.

V petek, 9. septembra, boste obiskovalci videli:

 • intenzivno usposabljanje na 12 točkah, kjer bodo tečajniki pridobili nova znanja na področju posredovanja gasilskih enot ob prometnih nesrečah,
 • usposabljanje za uporabo osebne zaščitne opreme pri posredovanju ob požarih,
 • požarni kontejner in
 • aktivno razstavno točko.

Požarni kontejner omogoča usposabljanje, ki simulira realistične razmere požara v stanovanju ali kakšnem drugem zaprtem prostoru. Tečajniki bodo v več manjših skupinah prehajali skozi kontejner, kjer bodo izpostavljeni ognju, dimu, vročini … kot v resničnem požaru. Taka oblika usposabljanja in pridobivanja izkušenj je izredno koristna za gasilce.

V nedeljo, 11. septembra, pa si boste ogledali:

 • usposabljanje mladih gasilk in gasilcev pripravnikov pri posredovanju ob prometnih nesrečah »HRS Rookie« in »HRS Woman«,
 • požarni kontejner,
 • srečanje vozil Scania,
 • predstavitev sistema za potopitev vozila v vrečo,
 • predstavitev digitalnih rešitev za usposabljanje,
 • aktivno razstavno točko.

Leta 2018 smo na ekskluziven ogled že povabili bralce portala Vse bo v redu. Preberite si članek in si oglejte 360-stopinjski posnetek reševanja Ceneta Prevca iz vozila ob hudi prometni nesreči. Šlo je le za vajo, ki pa je dobro pokazala, kakšna je razsežnost znanja in usklajenosti, ki ju morajo imeti gasilci ob takem dogodku.

Prijave so zaključene. Izžrebane bomo o rezultatih obvestili po elektronski pošti.

Kaj delamo za varnejše ceste?

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.

E-skiro: 6 pasti in 6 rešitev za varno vožnjo

6 stvari, ki jih morate vedeti, da bo vaša vožnja z e-skirojem varna. Svoje veščine in spretnosti pa lahko preizkusite tudi na simulatorju e-skiroja.

Osvežitvena vožnja za motoriste

Kaj je še boljši način od treninga na poligonu, da povadite svoje motoristične spretnosti? Osvežitvene vožnje za motoriste z inštruktorjem.

Starejši vozniki: Zakaj osvežitvene vožnje pomagajo?

Zakaj je osvežitvena vožnja priložnost za obnovitev vozniških spretnosti starejših voznikov? Kako naj ponovno pridobijo samozavest za vožnjo?

Kaj je simulator varne vožnje?

Razvojno-predstavitveni center mladim voznikom ponuja zanimivo izkušnjo na simulatorju vožnje. Spoznajte jo!