CPP Članek

5 vaj za motoriste

Čas branja: 6 minut

Najboljše urjenje za motoriste so prav gotovo tečaji in delavnice varne vožnje. A tudi sami lahko naredite nekaj osnovnih vaj kar na domačem dvorišču ali bližnjem parkirišču. Darko Daljević, inštruktor varne vožnje za motor pri AMZS, je pokazal 5 enostavnih vaj, da boste bolje začutili motor, vaša vožnja pa bo bolj tekoča in natančna.

Vaje, ki jih predlaga Darko Daljević, so primerne za začetek sezone in tudi takrat, ko boste sedli na motor po daljši pavzi. Nič pa ne bo narobe, če kakšno naredite tudi v času aktivne motoristične sezone.  Pomagale vam bodo pridobiti ali obnoviti občutek za ravnotežje in koordinacijo, pilili pa boste tudi natančno zavijanje in zaviranje ter fine premike. Oglejte si posnetke in povadite.

1. Potiskanje

Motor je treba potisniti že iz garaže. Potisnite ga še nekaj več metrov, da boste z vajo zares pridobili občutek za težo in velikost svojega motorja. Ob tem preverite še delovanje zavor. Kljub temu da motornega kolesa ne boste potiskali po cesti, je vseeno dobro, da obvladate  potiskanje tako z desne kot leve strani. Stransko stojalo motornega kolesa naj bo ves čas odprto, saj nudi dodatno varnost.

Dodaten nasvet: V primeru, da bi morali na motorističnem podvigu prekiniti vožnjo in motor potiskati do varne točke, to lahko varno naredite na naslednji način: prestavite se na desno stran motorja, motor naslonite na levi bok telesa. Stojalo pustite ves čas odprto. Motor potiskajte ob desni strani vozišča v smeri vožnje.

2. Vaja stabilnosti

Kljub temu da je motor težak, lahko z nekaj prakse najdete njegovo težišče. Počasi se premikajte okrog motorja in ga poskušajte obdržati v ravnotežju. Če je obtežitev enakomerna, bo nadzor nad njim lažji. Poskusite.

Kaj veste o težišču motorja in kaj se spremeni, če motor obremenite z dodatno opremo in prtljago? Preverite v članku.

3. Počasna vožnja

Cilj je, da motorno kolo peljete čim bolj počasi. Poskusite tudi vožnjo stoje. S to zelo koristno vajo vadite ravnotežje ter koordinacijo pri uporabi sklopke, plina in zavore. Čez zimo ste ta občutek verjetno malce izgubili.

4. Zaviranje

Nekajkrat pospešite in nato zavrite. Ko se ustavite, enkrat stopite na tla z levo, drugič z desno nogo, da boste pridobili občutek za nagibanje na obe strani.

5. Osmica

To znano in klasično vajo začnite z večjimi ovinki, nato pa radij ovinkov postopoma zmanjšujte. Z osmicami boste vadili poglede ter občutek za dodajanje in odvzemanje plina. Kaj pa naredite s sklopko? Preverite v videu.

Še več vaj za natančno vožnjo, ki jih lahko izvajate na bližnjem parkirišču, najdete tukaj.

Želite osvojiti še več znanja?

Vabljeni na delavnico varne vožnje za motoriste v AMZS-jevem Centru varne vožnje na Vranskem. Ponuja odličen trening za motoriste.

Brezplačna delavnica, ki poteka v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav, bo 3. septembra 2023.

Zapomnite si vsaj ta napotek

Vaj ne izvajajte le na začetku motoristične sezone. Tudi med sezono si vzemite čas in preverite motoristične spretnosti ter spremljajte napredek. Varno vožnjo in srečno pot!

Oznake članka: motoristi

Kaj delamo za varnejše ceste?

Zavarovalnica Triglav predstavlja: Velikani vožnje

Zakaj so starejši vozniki velikani vožnje in zakaj jih spoštujemo? Kako doživljajo promet nekoč in danes? In kako pri tem pomagajo naše Osvežitvene vožnje?

Starejši vozniki, preizkusite asistenčne sisteme

V sredo, 12. junija, vas vabimo na brezplačno delavnico v AMZS Center varne vožnje na Vranskem. Spoznali in preizkusili boste asistenčno-varnostne sisteme, ki so v pomoč starejšim voznikom pri varni in udobni vožnji.

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.