Varne ceste Članek

Kaj je simulator varne vožnje?

Čas branja: 5 minut

Potrebujete prakso v vožnji, preden vam bodo starši zaupali družinski avto? Se ob vožnji še srečujete z občutki strahu in negotovosti in bi vam prav prišel preizkus vožnje v varnem okolju? Bi radi vedeli, kje pri vožnji delate največ napak, in bi radi prejeli celostno analizo svoje vožnje? Razvojno-predstavitveni center mladim voznikom ponuja zanimivo izkušnjo na simulatorju vožnje.

Kako poteka vožnja na simulatorju?

Triglav Lab najdete v Ljubljani poleg Gospodarskega razstavišča. Kljub imenu se vam bo zdelo, da niste vstopili v laboratorij, ampak v dnevno sobo ali pa prijeten delovni prostor. Pred začetkom morate izpolniti prijavnico, nato pa vas bodo pospremili do simulatorja vožnje in vam pojasnili osnove.

Avtomobilski sedež, varnostni pas, pedala, prestavna ročica, luči, smerniki, hupa … Simulator ima vse, kar imajo avtomobili na resničnih cestah. Ko se namestite na sedež in se pripnete, pa vam bodo nadeli še:

  • zapestnico, ki meri srčni utrip: Ta namreč pokaže, če in koliko je vožnja za vas stresna.
  • očala, ki beležijo vaš pogled: Ta pove, katere pomembne in nepomembne dele prometa opazite. Pokaže tudi, kako hitro zaznate pešce in druga vozila. Razvidno pa bo še, če in do kakšne mere vas med vožnjo zmotijo nepomembni dejavniki, kot so na primer obcestni plakati.

Vse našteto so namreč pomembni dejavniki, ki vplivajo na vožnjo.

Po teh pripravah ostanete v simulatorju sami, in ko ste pripravljeni, se začne prva vožnja. Ta je uvodna in v analizi vožnje ne bo upoštevana. Ne nazadnje se je treba na vsako novo vozilo najprej navaditi. Na uvodni vožnji se naučite, kako pospešujete, zavijate, nakazujete smer in kako trdo je treba pritisniti na zavoro, da se vozilo povsem ustavi.

Ko se privadite na simulator in preizkusite vse funkcionalnosti, je čas za pravo vožnjo. Sledijo trije različni scenariji vožnje in preizkus vaše vožnje.

Celotna izkušnja, ki zajema vožnjo in interpretacijo končne analize, traja približno 1 uro.

V vožnji na simulatorju varne vožnje sta se pomerila tudi gamer Žiga ScorpLZ Lah in eduro voznica Tjaša Fifer. Kdo se je odrezal bolje: mladi voznik, ki je doma v svetu simulirane realnosti, ali enduro voznica, ki ima neverjetne reflekse? Preverite v videu.

Dragocena praksa za mlade voznike

Največja vrednost simulatorja vožnje so izkušnje, ki jih lahko pridobite na varen način. Voznik se na simulatorju sreča s številnimi nevarnostmi, s katerimi se sooča v prometu. Mladi voznik, ki za seboj še nima večletnih vozniških izkušenj, ne ve, če bo znal v vseh trenutkih pravilno reagirati, zato je simulacija dober način za spoznavanje sebe kot voznika.

Po uvodni vožnji vas namreč čakajo 3 scenariji vožnje, ki se odvijajo v različnih okoljih:

  1. podeželje
  2. avtocesta
  3. mesto

V simulatorju razmere niso idealne, saj tudi v življenju niso. Na cesto vam lahko nenadoma skoči otrok. V nekaterih ovinkih vidnost ni najboljša. Tudi ceste niso vedno v najboljšem stanju. Včasih se drugi vozniki obnašajo nepredvidljivo. Na cesti se lahko znajde ovira ali celo divjad. Bi znali pravilno in pravočasno reagirati v vseh situacijah?

Na določenih mestih v vseh treh scenarijih računalniški program meri voznikov reakcijski čas. To je čas od dogodka do stiska zavore. Prav tako meri ekonomičnost vožnje, torej emisije.

Ponekod so postavljeni tudi radarji, ki merijo hitrost in preverjajo, če se voznik drži omejitev. V resničnem življenju vas ta prekršek stane, tukaj pa ne!

Simulator analizira celo prilagodljivost vožnje na vremenske razmere, saj vas lahko ujame dež ali pa zapeljete v območje megle. Na koncu bo iz analize jasno tudi, kako gladka je bila vožnja. Na to vplivajo nenadzorovana zaviranja in pospeševanja.

Mlademu vozniku se na koncu interpretira rezultat vožnje, kot si ga lahko ogledate na povezavi. Prav tako se lahko odloči, da prejme analizo na svoj e-naslov. In vse to je na voljo brezplačno kot del preventivnega programa Zavarovalnice Triglav.

Preizkusite se na simulatorju varne vožnje

Simulator varne vožnje je odličen način, da v varnem okolju preverite potencialno nevarne prometne situacije:

  • če se na vozniški izpit šele pripravljate ali vozite s spremljevalcem ali
  • ste vozniški izpit že opravili in ste mladi voznik.

 

PRIJAVI SE

Kakšni so rezultati mladih voznikov?

Sara Vehovec, vodja programov v Triglav Labu, se je srečala že s številnimi mladimi vozniki. Zanimalo nas je, kakšni so njihovi rezultati. »Ugotovili smo, da so mladi vozniki zelo pazljivi. Dobro spremljajo dogajanje okoli sebe, pri čemer pravilno uporabljajo vsa tri ogledala – levo, desno in vzvratno. Njihova vožnja je v veliki večini primerov ustrezno prilagojena prometnim predpisom. Zaznali pa smo, da imajo slabši reakcijski čas, kar se kaže tudi pri predvidevanju nevarnih situacij. To še posebej velja za tiste mlade voznike, ki še nimajo izkušenj. Tak primer nevarne situacije so nepredvideni ljudje na cesti ali pa na primer situacija, ko izza šolskega avtobusa na cesto skočijo otroci,« je povedala Sara Vehovec. Zato je izkušnja, ki jim jo omogoča simulirano okolje, lahko za mlade voznike zelo pomembna.

Vožnja je kompleksna spretnost, ki vključuje znanje in izkušnje. Ob začetkih so vam lahko v pomoč testi, nasveti in druge vsebine na naši podstrani Vozniški izpit. Kaj pa morajo vedeti starši mladih voznikov? Preverite v članku.

Zapomnite si vsaj ta napotek:

V prometu se srečujete s številnimi nepredvidljivimi situacijami. Razvojno-predstavitveni center mladim voznikom ponuja izkušnjo na simulatorju vožnje. Tam lahko v varnem okolju in brez posledic preverite svoje vozniške sposobnosti.

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.