Bonton Članek

Prekratka varnostna razdalja. Kaj storiti?

Čas branja: 2 minuti

Za ohranjanje ustrezne varnostne razdalje je odgovoren tisti, ki vozi zadaj. Ampak včasih ni tako preprosto. Zgodi se, da voznik za vami ne upošteva pravil ali se mu zelo mudi. Kaj lahko naredite v takem primeru?

Hitrost vožnje in varnostna razdalja sta povezani

Prekratka varnostna razdalja je med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče na avtocestah in hitrih cestah. Tesno pa je povezana tudi s hitrostjo vožnje. Upoštevajte torej prometne znake in omejitve hitrosti.

Kaj narediti, če voznik za vami ne upošteva varnostne razdalje?

Ne, hupa, utripanje z lučmi, pritiskanje pedala za plin ali celo zaviranje niso rešitve!

Edina učinkovita rešitev je, da zavijete na primerno mesto in vozilo, ki ne upošteva varnostne razdalje, spustite mimo.

To je tudi najmanj stresna rešitev, saj se s tem tudi izognete kakršnemu koli konfliktu.

Ta nasvet še posebej izpostavljamo za starejše voznike, ki vožnjo »tik za ritjo« razumejo kot priganjanje, nestrpnost ali celo agresijo. Take situacije jih spravljajo v stisko ali pa celo odvračajo od vožnje. Umik in mirno nadaljevanje vožnje sta zato odlični rešitvi.

Da bi sami vozili na ustrezni varnostni razdalji, pa upoštevajte pravilo 2 sekund.

Kaj je pravilo 2 sekund in kako ga upoštevati?

V daljavi si ob robu vozišča izberite orientacijsko točko (npr. prometni znak, cestni količek, SOS-telefon, talno označbo …).

 

Ko se vozilo pred vami z zadnjim delom odpelje mimo te točke, začnite šteti sekunde. Velja, da za razločno izgovarjavo številk »enaindvajset, dvaindvajset« potrebujemo približno 2 sekundi.

 

Če s sprednjim delom vozila peljete mimo izbrane orientacijske točke po 2 sekundah, je varnostna razdalja ustrezna. Če ste pri izbrani točki prej, je vaša varnostna razdalja prekratka in jo je treba povečati.

 

To pa pomeni, da je dolžina varnostne razdalje odvisna od hitrosti, s katero poteka promet.

 

Vas zanimajo še kakšne koristne informacije in miti glede varnostne razdalje? Preberite jih v članku.

Zapomnite si vsaj ta napotek:

Upoštevajte in zagotavljajte varnostno razdaljo, saj ta ne omogoča le varne vožnje, ampak tudi zmanjšuje zastoje in celo potovalni čas.

Oznake članka: avtomobilisti, starejši vozniki

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.