CPP Članek

Kaj pomenijo kategorije vozniškega dovoljenja?

Čas branja: 5 minut

Med velikim številom kategorij vozniškega dovoljenja, ki so v veljavi s Sloveniji, se je včasih težko znajti. Veste, kaj lahko vozite s kategorijo B1 ali kaj pomeni, če v vozniškem dovoljenju piše A1, A2 ali AM? Pojasnjujemo posamezne kategorije, ki jih v svoji »vozniški« največkrat želijo (bodoči) mladi vozniki.

Kategorije vozniškega dovoljenja se delijo v skupine od A do G, v članku pa podrobneje razlagamo tiste, ki najbolj zanimajo mlade, pa tudi izkušenejše voznike.

Kategorija A – Enosledniki in trikolesa

Kategorija, s katero vstop v svet vožnje začne kar precej ljudi, se deli na 4 podskupine:

  • Kategorija AM pomeni, da vozniško dovoljenje omogoča vožnjo lahkih štirikoles in mopedov. Takšne mopede lahko od 14 leta dalje vozimo brez vozniškega dovoljenja, od 12. do 14. leta pa z veljavno kolesarsko izkaznico. Omenjena kategorija omogoča tudi vožnjo vozil kategorije G. Starostna omejitev za opravljanje izpita je 15 let.
  • Kategorija A1 je prva »postaja« v svet močnejših motorjev; z njo lahko vozite tiste, ki imajo prostornino do 125 ccm in moč motorja ne presega 11 kW, hkrati pa tudi vsa vozila iz kategorij AM in G. Izpit lahko opravite, ko ste stari 16 let.
  • Kategorija A2 pomeni, da lahko vozite motorna kolesa, katerih moč ne sme presegati 35 kW. Ta kategorija vozniškega dovoljenja velja tudi za vsa že omenjena vozila prejšnjih kategorij. Starostna omejitev za opravljanje izpita ter pridobitev vozniškega dovoljenja je 18 let.
  • Kategorija A pomeni, da lahko vozite motorna kolesa na dveh kolesih in trikolesa – tudi tista, katerih prostornina presega 1000 kubičnih centimetrov. Ko imate v vozniškem dovoljenju zapisano to kategorijo, lahko vozite tudi vsa motorna vozila kategorij AM, A1, A2 in G.
    Starostna omejitev za opravljanje izpita ter pridobitev vozniškega dovoljenja je 24 oz. 20 let, če imate vozniško dovoljenje kategorije A2 več kot dve leti. Za vse kategorije lahko z usposabljanjem pričnete pol leta pred navedeno starostjo za posamezne kategorije. Praktični del izpita lahko opravite, ko dopolnite starost, določeno z zakonom.

Kaj pomeni kategorija G?

Obsega izpit za delovne stroje in multikultivatorje. Prvi so namenjeni opravljanju določenih del, na ravni cesti pa ne smejo preseči hitrosti, večje od 30 km/h. Multikultivatorji imajo motor z močjo do največ 12 kW, konstruirani pa so tako, da nosijo, vlečejo in potiskajo razne zamenljive priključke.

Kategorija B – Štirikolesniki

  • Kategorija B1 vključuje vse štirikolesnike, katerih masa ne presega 400 kg, če je namenjeno prevozu oseb oz. 550 kg, če je namenjeno prevozu blaga, moč motorja pa ne presega 15 kW. S to kategorijo pridobite tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM in G. Izpit lahko opravite, ko dopolnite 16 let.
  • Kategorija B je tista kategorija, ki jo pridobite, ko opravite izpit za avto, poleg te pa se v vozniško dovoljenje vpiše tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, B1 in G. V to kategorijo spadajo vozila, katerih masa ne presega 3.500 kg in poleg sedeža za voznika nimajo več kot 8 sedežev.
  • V kategorijo BE spadajo skupine vozil, sestavljene iz vlečnega vozila kategorije B, ki mu je dodano priklopno vozilo, največja dovoljena masa skupine vozil pa presega 3.500 kg.

Ali ste vedeli …

Da se motoristu, ki opravi vozniško dovoljenje A2 ali A kategorije, le to izda z veljavnostjo do dopolnjenega 21, oz. za dve leti po pridobitvi vozniškega dovoljenja A2 ali A kategorije? Ta se podaljša, ko motorist opravi program dodatnega usposabljanja motoristov začetnikov in pridobi ustrezno potrdilo.

Enako velja tudi voznike začetnike osebnih vozil (kategorija B) Obe skupini lahko s programom dodatnega usposabljanja začneta, ko od pridobitve vozniškega dovoljenja mine najmanj šest mesecev.

Kdaj lahko začnete z izpitom za avto?

Vozniški izpit za avto lahko opravite pri 18 letih, prej pa se lahko odločite za vožnjo s spremljevalcem – to je vožnjo z odraslo osebo, staro najmanj 27 leti, ki ima vozniško dovoljenje kategorije B najmanj 5 let, v evidenci pa nima zabeleženih več kot pet kazenskih točk.

Vozniki, mlajši od 18 let, ki se odločite za vožnjo s spremljevalcem, morate imeti opravljen tečaj CPP (najmanj 24 ur), uspešno opravljen test CPP ter v šoli vožnje zaključen program praktičnega dela usposabljanja (najmanj 20 ur).

Podatki o spremljevalcu morajo biti vpisani v evidenčni karton vožnje, ta pa v spremstvu spremljevalca lahko poteka največ dve leti od vpisa spremljevalca v karton. V času vožnje s spremljevalcem mora biti na zadnjem delu vozila nameščena posebna zelena tablica s črko »L« v beli barvi. Vožnja s spremljevalcem je priporočljiva tudi za starejše od 18 let, saj s tem pridobijo dragocene izkušnje v prometu. Zakon določa najnižjo starost za opravljanje vožnje s spremljevalcem.

Za vstop v svet voznikov potrebujete znanje CPP. Pri prirpavi na vozniški izpit so vam lahko v pomoč naši testi in nasveti na strani Vozniški izpit. Preverite recimo, kaj so najpogostejše napake na pisnem in kaj na praktičnem delu vozniškega izpita.

Zapomnite si vsaj ta napotek

Z usposabljanjem za vozniški izpit iz katerekoli opisane kategorije lahko pričnete pol leta pred predpisano starostjo.

Oznake članka: vozniški izpit

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.