CPP Članek

Najtežja vprašanja iz testa CPP

Poiskali smo najtežja vprašanja teoretičnega dela vozniškega izpita in jih v kratkem testu zastavili tako kandidatom, ki se šele pripravljajo na vozniški izpit, kot izkušenim voznikom. Test je rešilo večtisoč ljudi, mi pa smo preverili, katera vprašanja so najbolj problematična. Čas je, da pojasnimo pravilne odgovore.

1. Zmanjšana vidljivost in varnostna razdalja

Vprašanje morda zahteva nekaj osredotočenosti in seveda znanja teorije.

Zmanjšana vidljivost pomeni, da je vidna razdalja zaradi megle, dima, dežja, sneženja ali drugih podobnih okoliščin krajša od:

 

A) Poti ustavljanja pri vožnji z največjo dovoljeno hitrostjo.
B) Reakcijske poti pri gibanju z največjo dovoljeno hitrostjo.
C) Zavorne poti pri gibanju z največjo dovoljeno hitrostjo.

Pravilen je odgovor A. Pot ustavljanja je namreč sestavljena iz:

  • reakcijske poti – to je pot, ki jo vozilo prevozi z nezmanjšano hitrostjo od trenutka zaznave ovire do pritiska na zavoro, ter
  • zavorne poti – to je pot, ki jo vozilo prevozi od pritiska na zavoro do popolne zaustavitve vozila.

Varnostna razdalja mora upoštevati oba omenjena dela ustavljanja.

Največ vas je izbralo pravilen odgovor, vendar pa skupen delež tistih, ki so izbrali en ali drug nepravilen odgovor, presega pravilnega. Več kot polovica ni poznala pravila glede varnostne razdalje.

Graf - Zmanjšana vidljivost
Graf - Zmanjšana vidljivost
Na naši spletni strani najdete tudi poglobljena članka o varnostni razdalji in zavorni poti. Preberite si ju in lažje si boste predstavljali, kako hitrost in drugi pomembni dejavniki vplivajo na zavorno pot in varnostno razdaljo.

2. Vprašanje o nočni vožnji in dolgih lučeh

Ponoči ima dolg snop svetlobe ključno vlogo. Opazili pa smo, da pravila uporabe dolgih luči sodelujočim v testu niso dovolj jasna. Več kot polovica sodelujočih ni poznala pravila o uporabi dolgih luči.

Ponoči vozimo:

 

A) Praviloma z zasenčenimi žarometi, dolge žaromete pa vklopimo le po potrebi.
B) Praviloma z dolgimi žarometi.

Pravilen je odgovor B. Ponoči je vidljivost slaba, zato imamo med vožnjo praviloma prižgane dolge luči. Dolg snop svetlobe namreč omogoča precej boljšo vidljivost.

Obstajajo pa tudi izjeme, ko moramo z dolgih preklopiti na zasenečene luči:

  • na cesti s cestno razsvetljavo in v predoru, saj sta tam osvetlitev in vidljivost ustrezni;
  • če prihaja nasproti drugo vozilo, skupina pešcev, tirno vozilo;
  • če dohitevamo vozilo na istem voznem pasu.
Graf: Nočna vožnja in uporaba dolgih luči
Graf: Nočna vožnja in uporaba dolgih luči
Vas zanimajo podrobne informacije o uporabi dolgih luči? Veste, kako ravnati, ča vas dolge luči slepijo? In kaj določajo pravila o signaliziranju z lučmi? Preberite v članku.

3. Vprašanje o akvaplaningu

Vodni klin ali akvaplaning je pojav, ko pnevmatika pri hitri vožnji po mokrem cestišču nenadoma izgubi talni oprijem. Med pnevmatiko in cesto se namreč nabere sloj vode. V najslabšem primeru to lahko povzroči izgubo nadzora nad vozilom in pomeni veliko  nevarnost za nastanek prometne nesreče.

Označite razloge za nastanek akvaplaninga:

 

A) Večja količina ali sloj vode na vozišču.
B) Neprilagojena hitrost vožnje.
C) Vožnja z nizkimi motornimi obrati.

Pravilna sta dva odgovora – A in B. Reševalci našega testa pa so v veliki meri navedli le delen odgovor o razlogih za nastanek akvaplaninga.
Graf: Sodelujoči
Graf: Sodelujoči

In kaj je treba storiti v primeru akvaplaninga? V taki situaciji je pomembno, da z volanom ne manevrirate in ne zavirate hitro. Volan samo čvrsto držite, postopoma spustite stopalko za plin in stisnete sklopko, dokler pnevmatike ponovno ne dobijo stika s cestiščem.

Še več nasvetov inštruktorjev vožnje AMZS v besedilu in videu pa si lahko ogledate v članku Kako voziti v dežju.

Zapomnite si vsaj ta napotek:

K boljšemu poznavanju CPP vam lahko pomagajo naše vsebine na strani Vozniški izpit. Za pripravo na izpitno vožnjo pa preverite članek 5 najpogostejših težav na izpitni vožnji.

Oznake članka: cpp, vozniški izpit

Kaj delamo za varnejše ceste?

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.

E-skiro: 6 pasti in 6 rešitev za varno vožnjo

6 stvari, ki jih morate vedeti, da bo vaša vožnja z e-skirojem varna. Svoje veščine in spretnosti pa lahko preizkusite tudi na simulatorju e-skiroja.

Osvežitvena vožnja za motoriste

Kaj je še boljši način od treninga na poligonu, da povadite svoje motoristične spretnosti? Osvežitvene vožnje za motoriste z inštruktorjem.