CPP Članek

Pojasnjujemo: Svetlobne oznake na vozilih

Čas branja: 3 minute

Veste, kaj pomenijo posebne svetlobne oznake na vozilih in kaj storiti, kadar nanje naletite na cesti? Preverite v spodnji tabeli in postanite še varnejši ter obzirnejši udeleženec v cestnem prometu.

Svetilke na vozilih Kaj pomenijo? Kaj morate storiti?
Dve modri utripajoči svetilki (+ včasih vozilo nase dodatno opozarja s sireno) Vozilo s prednostjo: gasilci, reševalci, policija Vozilu morate omogočiti prosto pot. Če je treba, se ustavite ob robu ali zunaj vozišča.
Dve modri utripajoči svetilki + kratek zvočni znak s sireno Vozilo s prednostjo: policija Če je za vami policijsko vozilo s temi znaki, postopno zmanjšajte hitrost in ustavite ob robu ali zunaj vozišča. Nihče ne sme zapustiti vozila, dokler policist tega ne dovoli.
Modra svetilka + svetlobna tabla Vozilo s prednostjo: policija Postopno zmanjšajte hitrost in ravnajte po odredbi, izpisani na svetlobni tabli.
Modra in rdeča svetilka + zvočni signal Vozilo za spremstvo Vsi udeleženci se morate takoj umakniti z vozišča, ustaviti vozila ob robu ali zunaj vozišča in dati vozilu za spremstvo ter vozilom, ki ga spremljajo, prosto pot.
Modra in rdeča svetilka Vozilo za spremstvo – zaključno vozilo Ko mimo vas odpelje zaključno vozilo, smete nadaljevati vožnjo.
Rumena svetilka Opozorilna svetilka na različnih vozilih tehničnih ali drugih služb Vozite posebej previdno. Po potrebi ustavite vozilo.

Še pravilo: Vozilom s prednostjo, vozilom za spremstvo in vozilom v spremstvu ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije. Čeprav se vam morda zdi iznajdljivo, naj vam raje ne pride na misel, da bi se priključili enemu od naštetih vozil. To je namreč prekršek, za katerega boste morali odšteti 160 evrov kazni.

Bi radi preverili svoje poznavanje in razumevanje svetlobnih oznak na vozilih? To lahko storite s pomočjo našega kratkega testa.

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kaj je simulator varne vožnje?

Tehnološki center Triglav Lab mladim voznikom ponuja zanimivo izkušnjo na simulatorju vožnje. Spoznajte jo!

Bi znali voziti intervencijsko vozilo?

5 srečnim izžrebancem bomo zagotovili preizkus v vožnji intervencijskega vozila. Prijavite se!

Fotoreportaža: Heavy Rescue od blizu

Oglejte si fotoreportažo z dogodka Heavy Rescue Slovenija 2022, ki so si ga ekskluzivno ogledali ti bralci portala Vozim se.

Fotoreportaža: Osvežitvena vožnja z inštruktorjem

Oglejte si fotoreportažo z osvežitvenih voženj za starejše z inštruktorjem, ki so potekale poleti in jeseni 2022 v Ljubljani, Kranju in Celju.

Oglejte si Heavy Rescue od blizu

Heavy Rescue je namenjen izkušenim gasilcem, mi pa 50 obiskovalcem omogočamo ogled tega ekskluzivnega, zanimivega in poučnega usposabljanja. Vabljeni!