Varne ceste Članek

Bi znali voziti intervencijsko vozilo?

Čas branja: 3 minute
Foto: Gasilsko-reševalna služba Kranj

Čeprav so veliki, se v prometu premikajo hitro. Mudi se jim, ker so na nujni vožnji. Za njih na avtocesti ustvarjamo reševalni pas. Zaradi hitrosti, velike teže in stresnih razmer nujne vožnje je naloga voznika intervencijskega voznika izjemno težka. Mislite, da bi ji bili kos? Bi se preizkusili? Izpolnite prijavnico in morda boste imeli srečo ter dobili priložnost za preizkus na simulatorju intervencijskega vozila.

Delo voznikov intervencijskih vozil je stresno in zahtevno. Vozniki se vsakodnevno srečujejo z zahtevnimi in nepredvidljivimi prometnimi situacijami, zaradi česar je njihova vožnja podvržena večjim nevarnostim. Napak si ne smejo privoščiti, zato so zbranost, hitrost in odgovornost ključne lastnosti voznika. Da to delo sploh lahko opravljajo, se vozniki predhodno intenzivno usposabljajo. Zelo pomembna je tudi praksa, saj je intervencijsko vozilo precej težje od običajnega avtomobila, težišče intervencijskega vozila pa je višje.

Voznikom pri pridobivanju praktičnih izkušenj pomaga simulator intervencijske vožnje, ki ga za usposabljanje zagotavlja AMZS v Centru varne vožnje na Vranskem. V članku »Bi postali voznik gasilec za en dan?« vam predstavljamo izkušnjo treh voznikov, ki so se pred nekaj leti že podali na simulator in opravili enak trening kot gasilci.

V soboto, 26. novembra 2022 bomo 5 srečnim izžrebancem zagotovili preizkus v vožnji intervencijskega vozila. To bo nedvomno odlično doživetje za voznike in prostovoljne gasilce.

Prijave so zaključene.

Čestitamo izžrebancem, vse pa vabimo, da s testom preverite, ali se pravilno odzovete na gasilce na nujni vožnji?

 

Kaj delamo za varnejše ceste?

E-skiro: 6 pasti in 6 rešitev za varno vožnjo

6 stvari, ki jih morate vedeti, da bo vaša vožnja z e-skirojem varna. Svoje veščine in spretnosti pa lahko preizkusite tudi na simulatorju e-skiroja.

Osvežitvena vožnja za motoriste

Kaj je še boljši način od treninga na poligonu, da povadite svoje motoristične spretnosti? Osvežitvene vožnje za motoriste z inštruktorjem.

Starejši vozniki: Zakaj osvežitvene vožnje pomagajo?

Zakaj je osvežitvena vožnja priložnost za obnovitev vozniških spretnosti starejših voznikov? Kako naj ponovno pridobijo samozavest za vožnjo?

Kaj je simulator varne vožnje?

Tehnološki center Triglav Lab mladim voznikom ponuja zanimivo izkušnjo na simulatorju vožnje. Spoznajte jo!

Bi znali voziti intervencijsko vozilo?

5 srečnim izžrebancem bomo zagotovili preizkus v vožnji intervencijskega vozila. Prijavite se!