Bonton Članek

Kdo ima prednost na ozki cesti?

Čas branja: 2 minuti

Vir naslovne slike: Rosana Rijavec, STA

Ko omenjamo srečanja vozil, najpogosteje omenjamo križišča. Kako pa je s srečanji v primerih, ko ni dovolj prostora za dve vozili? Kako je na ozkih cestah in kako se pravilno srečamo, če je ozka cesta na klancu? Kaj se spremeni, če srečamo avtobus? Potem pa so tu še različna zoženja ceste … Obnova znanja ne bo odveč.

Najprej: zmanjšajte hitrost

Če ste na ozki cesti in se z nasprotne smeri približuje vozilo, za začetek zmanjšajte hitrost. Varno srečanje mora omogočiti tisto vozilo, ki to stori lažje. To pomeni, da se lažje umakne ali pa morda tudi ustavi. Po potrebi je treba tudi zapeljati vzvratno in tudi to nalogo prevzame voznik, ki to stori lažje.

Še posebna previdnost je priporočljiva ponoči in v megli. Takrat namreč težje ocenimo velikost vozila in njegovo oddaljenost.

Na strmem klancu ustavi ta, ki gre navzdol

Če se na ozki cesti s strmim nagibom srečata dve vozili, se praviloma umakne in ustavi tisto vozilo, ki vozi navzdol. Možno pa je tudi, da se bo ustavil voznik, ki vozi navkreber, ker mu je to lažje storiti.

Ko se vozilo, ki vozi navzdol, umakne in ustavi, previdno zapeljite mimo.

Včasih je treba zapeljati vzvratno …

Različne situacije zahtevajo različne rešitve in včasih je npr. gorska cesta tako ozka, da se je treba nasproti vozečemu vozilu umakniti vzvratno. Voznika se glede na razmere o tem z gestami in vizualno sporazumeta – vzvratno zapelje tisti, ki to stori lažje.

Vedno pa mora ob srečanju na ozki in strmi cesti vzvratno zapeljati:

  • voznik vozila, ki se srečuje z avtobusom, in
  • voznik vozila, ki sreča vozilo s priklopnikom.

Srečanje na zoženem delu ceste

Naj vas spomnimo še na dva prometna znaka, ki urejata promet na zoženem delu ceste, in sicer z enosmernim prometom. V teh primerih ni treba ugotavljati, kdo ima prednost, saj to povesta znaka.

Prednost vozil na delu ceste, kjer se izmenično izvaja enosmerni promet, pred vozili, ki pripeljejo iz nasprotne smeri.

Če srečate tak prometni znak, nadaljujte z vožnjo. Vozilo, ki prihaja z nasprotne smeri, vas mora počakati.

Prednost vozil iz nasprotne smeri.

Kadar je del ceste označen s tem prometnim znakom in z nasprotne smeri prihaja vozilo, se ustavite in ga spustite mimo.

V Sloveniji je treba v marsikaterem strnjenem naselju, še posebej na Gorenjskem ali na Krasu, biti pripravljen na srečanja dveh vozil na ozki cesti. Saša Kapetanovič se je odpravil na Kras. Preverite, kako mu je šla vožnja po ozkih kraških ulicah.

Zapomnite si vsaj ta napotek:

Nikdar ne veste, kako bodo drugi udeleženci ocenili mesto srečanja, zato je pomembno, da ste previdni. Opazujte vozila, ki se približujejo, ne hitite in zagotovite dovolj prostora za srečanje. Ravnajte defenzivno.

Oznake članka: avtomobilisti, cpp, prometni znaki

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.