CPP Članek

Omejitve in predpisi za električne skiroje

Čas branja: 3 minute

Avgusta 2021 smo dobili dolgo pričakovan dopolnjen Zakon o pravilih cestnega prometa, ki je uredil tudi predpise za vožnjo s popularnim električnim skirojem. Od takrat je tudi uradno dovoljena uporaba električnih skirojev v prometu, a to še ne pomeni, da so pravila uporabe vsem jasna.

CPP za lahka motorna vozila

Najpomembnejša sprememba, ki jo je prinesel dopolnjeni zakon, je uvrstitev električnih skirojev med lahka motorna vozila. Med ta spadajo invalidski vozički in vozila na motorni pogon, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, niso širša od 80 cm in zanje ni potrebna evropska homologacija. Glede površin, ki jih smejo uporabljati vozniki električnih skirojev, pa jih je novela zakona izenačila s kolesarji.

S tem so za električne skiroje začeli veljati vsi predpisi za lahka motorna vozila. Poznavanje teh ste lahko preverili z našim še vedno aktualnim testom o pravilih vožnje z električnim skirojem.

V tem članku izpostavljamo vprašanja, ki so v testu povzročala največ težav, in pojasnjujemo najmanj znana pravila.

Kako je s hitrostjo pri vožnji z električnim skirojem?

Najvišja dovoljena hitrost električnih skirojev je 25 km/h, saj zakon celo prepoveduje uporabo lahkih motornih vozil, ki lahko presežejo to hitrost. Če boste hiteli in zanemarili to pravilo, vas lahko doleti globa 250 evrov.

A če najvišjo omejitev hitrosti vožnje večina pozna, se je vseeno večkrat zataknilo pri vprašanju, s kolikšno hitrostjo smete z električnim skirojem voziti po mešanih površinah za pešce in kolesarje ter na območju za pešce. Skoraj polovica (48 %) sodelujočih ni poznala pravilnega odgovora.

Z električnim skirojem in drugimi lahkimi motornimi vozili se je dovoljeno vključiti na mešane površine za pešce in kolesarje ter na območja za pešce, vendar mora skiroist svojo hitrost prilagoditi hitrosti pešcev.

Predvidena globa za prekršek znaša 160 evrov, zato si je to omejitev vsekakor vredno zapomniti.

Ali lahko otroci uporabljajo električni skiro?

Starostne omejitve so pri uporabi električnega skiroja malce zapletene, zato so težje razumljive. Električne skiroje lahko kot prevozno sredstvo uporabljajo osebe, ki so starejše od 14 let, in otroci od 12. leta, če so opravili kolesarski izpit. To dokažejo s kolesarsko izkaznico, ki ji morajo imeti pri sebi.

Tega pravila ni poznalo kar 56 % sodelujočih.

Če uporabnik električnega skiroja, ki je mlajši od 14 let, nima opravljenega kolesarskega izpita in nima kolesarske izkaznice, ga (oz. njegovega skrbnika) lahko doleti kazen v višini 40 evrov.

Uporabnik električnega skiroja do 18. leta starosti mora nositi čelado. V nasprotnem primeru ga lahko doleti globa v višini 120 evrov. Tudi za starejše uporabnike je čelada priporočljiva, saj bi varnost vedno morala biti na prvem mestu.

Starostne omejitve in zahteve za vožnjo z električnim skirojem

0–12 let Uporaba električnega skiroja NI dovoljena.
12–14 let Uporaba je dovoljena, a mora imeti otrok opravljen kolesarski izpit in pri sebi kolesarsko izkaznico. Obvezna je uporaba čelade.
14–18 let Obvezna je uporaba čelade.
Nad 18 let Čelada je priporočljiva.

Bodite pozorni tudi na slušalke in luči

Omeniti velja še člen, ki prepoveduje uporabo slušalk med vožnjo. Te lahko pogosto opazimo predvsem pri mlajših skiroistih. Precej jih verjetno sploh ne ve, da s poslušanjem glasbe tvegajo globo 120 evrov. Še huje pa je, če zaradi poslušanja glasbe ne slišijo zvočnih signalov drugih udeležencev v prometu in niso 100-odstotno osredotočeni na promet.

Zakon prepoveduje vsako uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšuje voznikovo slušno in vidno zaznavanje oziroma obvladovanje vozila. Čestitamo večini, ki je pravilno odgovorila na naše vprašanje v testu, da med vožnjo ne smejo niti telefonirati niti poslušati glasbe.

Kaj pa zakon pravi o lučeh?

Pogosto imajo električni skiroji zgolj eno luč. A voznik električnega skiroja mora ob slabi vidljivosti in ponoči imeti vklopljeno sprednjo belo luč, zadnjo rdečo pozicijsko luč ter viden zadnji rdeč odsevnik in rumene ali oranžne bočne odsevnike. V nasprotnem primeru ga lahko doleti globa 40 evrov.

Upamo, da je ta prispevek pojasnil nekatere manj znane omejitve in pravila iz Zakona o pravilih cestnega prometa, ki jih morate upoštevati med vožnjo z električnim skirojem, in da boste z vožnjo po predpisih varen skiroist. Vabljeni pa tudi, da rešite anketo o koristih in tveganjih vožnje z električnim skirojem, ki smo jo pripravili v sodelovanju s Policijsko upravo Celje.

Zapomnite si vsaj ta napotek:

Če z električnim skirojem zapeljete v območje za pešce, morate hitrost nemudoma prilagoditi hitrosti hoje pešcev.

Oznake članka: cpp, mikromobilnost, skiroisti

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.