CPP Situacija

Pojasnjujemo: Prečne črte na vozišču

Čas branja: 3 minute

Ste tudi vi že kdaj malce bolj previdno zapeljali prek belih prečnih črt na vozišču? Čeprav ste se morda spraševali, čemu služijo, ste storili prav to, kar označba od vas želi – bili ste previdni in zmanjšali hitrost!

Na vse več cestah se pojavljajo različne označbe in marsikomu njihov pomen ni jasen. Tokrat pojasnjujemo bele prečne črte na vozišču. V članku bomo pokazali, da skupaj z drugimi sorodnimi ukrepi za umirjanje prometa imajo svoj smisel in dosežejo svoj namen.

Optične zavore

Bele prečne črte so »optične zavore« in sodijo med številne ukrepe za umirjanje prometa. Gre za predhodno opozorilo pred nevarnimi točkami, kot so na primer prehod za pešce, bližina šole, hiše tik ob cesti ali pa nevarni in nepregledni odseki.

Optična zavora. Talna označba za umirjanje prometa v Slovenj Gradcu.

Razdalja med pasovi ni enaka, temveč se spreminja v odvisnosti od začetne in končne hitrosti, ki naj bi jo vozilo doseglo pred območjem omejene hitrosti.

Poleg črt namreč vedno stoji tudi znak, ki omejuje hitrost. A se je izkazalo, da tovrstne označbe niso najbolj učinkovite pri umirjanju prometa. Glede na proučitev celotne prometne situacije zato lahko načrtovalci izberejo tudi kak ostrejši ukrep.

Zvočne zavore

»Zvočne zavore« so videti podobno kot optične, le da zaradi reliefa z vožnjo preko njih začutite zvočne in vibracijske učinke. S tem vas želijo opozoriti, da pravočasno in enakomerno zmanjšajte hitrost do dovoljene.

Postavljajo jih na mesta, kjer so ugotovili, da optične zavore niso dosegle želenega rezultata, in na voziščih z majhnim številom kolesarjev.

Zvočna zavora. Talna označba za umirjanje prometa v Slovenj Gradcu.

Neprilagojena hitrost sodi med najpogostejše vzroke za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Zato ni čudno, da si vsi, ki imajo opravka z načrtovanjem prometne infrastrukture ali z varnostjo v prometu, prizadevajo to težavo zmanjšati. Ukrepi za umirjanje prometa so na naših cestah vse pogostejši. Poznate tudi druge?

Kako umirjati promet?

Kar nekaj načinov za umirjanje prometa obstaja:

  • Prometne znake za omejitev hitrosti gotovo vsi poznate. Težava nastane, če jih vozniki spregledajo, pozabijo ali pa jih preprosto ne upoštevajo.
  • Ponekod občine z namenom zmanjševanja hitrosti postavljajo tudi interaktivne opozorilne table »Vi vozite«. Te voznike opozarjajo na prekoračitev hitrosti v naselju.
  • Označbe na vozišču so možna rešitev, saj lahko označujejo najbolj nevarne odseke. Tudi te vozniki pogosto spregledajo ali pa se jih navadijo ne upoštevati.
  • Naprave za umirjanje prometa delujejo drugače. Fizično onemogočijo vožnjo s preveliko hitrostjo ali pa voznika učinkovito opozorijo na omejitev hitrosti. Najbolj znane tovrstne naprave so grbine ali kot jih pogovorno imenujemo »ležeči policaji«, obstajajo pa tudi ploščadi, zožitve vozišča, razmejitve voznih pasov z vmesnim otokom, zamiki vozišča …

Običajno se vozniki zaradi naprav za umirjanje prometa pritožujejo. Ovire jih namreč prisilijo upočasniti vozilo, saj bi lahko v nasprotnem primeru povzročili nesrečo ali pa poškodovali svoje vozilo. Kljub negodovanju voznikov se naprave za umirjanje prometa pogosto izkažejo za zelo učinkovite in zato jih načrtovalci cest uporabljajo vse pogosteje.

Pri izboru naprave in pri projektiranju pa morajo upoštevati številne značilnosti prometa, ki poteka na določenem območju. Kakšno funkcijo ima cesta? Kakšna je okolica? Kakšni sta dejanska in želena hitrost vožnje? Kakšne so prometne razmere na tem odseku? Je promet zgoščen ali redek? Koliko je kolesarjev? Upoštevati morajo celo hrupnost in onesnaženost.

ZAPOMNITE SI VSAJ TA NAPOTEK

Če vas kdaj zamika, da bi bentili, češ kako nespametno oviro so vam namestili na cesto, se spomnite tega članka in raje upočasnite vožnjo.

Oznake članka: avtomobilisti, CPP, hitrost

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kaj je simulator varne vožnje?

Tehnološki center Triglav Lab mladim voznikom ponuja zanimivo izkušnjo na simulatorju vožnje. Spoznajte jo!

Bi znali voziti intervencijsko vozilo?

5 srečnim izžrebancem bomo zagotovili preizkus v vožnji intervencijskega vozila. Prijavite se!

Fotoreportaža: Heavy Rescue od blizu

Oglejte si fotoreportažo z dogodka Heavy Rescue Slovenija 2022, ki so si ga ekskluzivno ogledali ti bralci portala Vozim se.

Fotoreportaža: Osvežitvena vožnja z inštruktorjem

Oglejte si fotoreportažo z osvežitvenih voženj za starejše z inštruktorjem, ki so potekale poleti in jeseni 2022 v Ljubljani, Kranju in Celju.

Oglejte si Heavy Rescue od blizu

Heavy Rescue je namenjen izkušenim gasilcem, mi pa 50 obiskovalcem omogočamo ogled tega ekskluzivnega, zanimivega in poučnega usposabljanja. Vabljeni!