CPP Članek

Recite “ne” vožnji po odstavnem in reševalnem pasu

Čas branja: 2 minuti

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste čakali v koloni, mimo vas pa je po odstavnem ali pa celo po reševalnem pasu peljal voznik, ki se je požvižgal na pravila?

Vožnja ali prehitevanje po odstavnem pasu

Vožnja po odstavnem pasu avtoceste in hitre ceste je prepovedana. Odstavni pas lahko uporabite le v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči. Razumljivo je, da potemtakem tudi prehitevanje po desni strani na avtocesti in hitri cesti ni dovoljeno. Vožnja in prehitevanje po odstavnem pasu je prepovedana tudi za motoriste. Vseeno pa se v gneči kdaj zgodi tudi to.

Kdo lahko vozi ali ustavi na odstavnem pasu ali odstavni niši?

Na odstavnem pasu ali odstavni niši lahko vozijo in ustavijo vozila:

  • nujne medicinske pomoči, gasilska vozila in vozila zaščite in reševanja pri izvajanju intervencijskih nalog,
  • izvajalca rednega vzdrževanja avtoceste pri pregledu in vzdrževanju ceste ter pri izločanju vozil,
  • upravljavca cestninskih cest, ki jih pri izvajanju nadzora uporabljajo cestninski nadzorniki,
  • policije in vojaške policije pri nadzoru in urejanju cestnega prometa in
  • inšpektorjev pri opravljanju inšpekcijskega nadzora.

Na odstavnem pasu se lahko vozniki vseh ostalih vozil ustavimo le v sili ali v primeru nudenja pomoči. Vendar moramo to narediti varno. Osvežite poznavanje ostalih pravil za uporabo odstavnega pasu s testom.

Ravnajte tako za najboljši učinek

Objestneži so zelo moteči za vse, ki se držijo pravil in mirno čakajo v koloni. Situacijo dodatno poslabšuje še pogosta nejasnost, kaj je razlog zastoja in koliko časa bo trajal. Ali v takem primeru lahko zapremo pot objestnežem, ki prehitevajo kolono po odstavnem pasu?

»Nihče nima pravice vzeti zakona v svoje roke in sam s svojim načinom vožnje urejati prometa ali preprečevati vožnjo objestnežem po odstavnem pasu, ker za to ni pooblaščen,« pojasnjujejo na AMZS. Najbolj konstruktivno je, da v takih primerih ohranite mirno kri, se zaradi objestnežev ne razburjate in ne premikate vozila, saj bi tako lahko ogrozili sebe in še koga drugega.

Največ, kar lahko storite, je, da pokličete Policijo na anonimno telefonsko številko 080 1200. S tem se prijavitelj ne izpostavi, vseeno pa mora prekršek, če ni bilo ogrožanja, zaznati tudi policija.

Če objesten voznik z vožnjo povzroča tudi nevarnost oz. če vas je s svojim početjem ogrožal, Zakon o prekrških dovoljuje prijavo Policiji. Na podlagi izjave oškodovanca oni nato obravnavajo delinkventno dejanje.

Vožnja po reševalnem pasu

V primeru zastojev na hitri cesti ali avtocesti je treba ustvariti reševalni pas. Z upoštevanjem reševalnega pasu se prostor na odstavnem pasu zapolni, sredinski del pa sprosti. Tako občasno zamika koga, da hitreje nadaljuje pot in prehiti kolono. Kako ravnati v tem primeru?

Vožnja po reševalnem pasu je dovoljena le za interventna vozila. Tudi če se vam mudi, vaše vožnje po reševalnem pasu nihče ne bo jemal kot interventne. Enako kot v primeru vožnje objestnežev po odstavnem pasu priporočamo vsem voznikom, da se držite pravil. Ohranite mirno kri, zaradi objestnih voznikov pa se ne razburjajte in ne premikajte vozila.

Zapomnite si vsaj ta napotek:

Če objestni vozniki ne upoštevajo pravil ali bontona, ne urejajte prometa vi in jih ne poskušajte disciplinirati. Ohranite mirno kri in upoštevajte pravila.

Kaj delamo za varnejše ceste?

Kdo že učinkovito uporablja DRAJV zemljevid in kako?

DRAJV zemljevid pomaga prepoznati nevarne odseke, načrtovati varne poti in raziskovati. Aktivnim državljanom daje orodje za izboljšanje lokalnega okolja.

Prostoferke – odlične voznice, srčne prostovoljke

Spoznajte srčne prostovoljne voznice, ki so v prevozih starejših našle veselje, smisel, družbo in način za ohranjanje vozniške kondicije.

Z DRAJV podatki do varnejših poti

Spoznajte DRAJV zemljevid, ki ponuja povsem nov vpogled v način vožnje slovenskih voznikov in v najpogostejše izzive v prometu.

Bi kupili e-skiro svojemu otroku?

E-skiro ni igrača, zato je prav, da starši opravijo tehten premislek pred nakupom e-skiroja za svojega otroka. Preverite osnovne nasvete za lažjo odločitev.